Eis 4 jaar tegen oplichter weduwe Endstra

,,Schaamteloos” misbruikte Jonathan T. volgens het Openbaar Ministerie het vertrouwen dat in hem werd geschonken. Daarom werd gisteren vier jaar cel geëist tegen de vermeende oplichter van de weduwe van Willem Endstra. (uit Sp!ts)

Hij zou een creditcard hebben aangevraagd op naam van een tienjarige, andermans huur achterover hebben gedrukt en zelfs zijn moeder hebben bestolen. En dat allemaal in iets meer dan twee jaar tijd. Ondertussen hing T. –alleen een havo-diploma- de topadvocaat uit op societyfeestjes en in de Amsterdamse PC Hooftstraat.

Het was Marijke Helwegen, met wie T. nog een figurantenrolletje had in de film Alice in Glamourland, die hem introduceerde bij Anita Schuts, de weduwe van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. T. zou de erfenis afhandelen, en werd intussen een huisvriend. Schuts liet hem steeds meer zaken afhandelen. Hierdoor leed ze in een paar jaar tijd zeven ton schade en moest ze haar modewinkel sluiten.

Daarbij had ze niet door dat T. de betalingen die hij moest verrichten, helemaal niet overboekte. Hij maakte het geld op aan dure horloges, een auto en tientallen business-class vliegreizen met zijn partner Ruud B., die apart terechtstaat.

T. was gisteren vanwege een griepje niet op de zitting aanwezig. Zijn advocaat probeerde Schuts neer te zetten als onbetrouwbare getuige, omdat ze tegenstrijdige verklaringen zou hebben afgelegd en een financieel belang zou hebben bij een deel van de erfenis van haar neergeschoten man. Die had nauw contact met Willem Holleeder.

Over de betrouwbaarheid van haar cliënt hield ze wijselijk haar mond. Niet gek, want T. heeft een lang strafblad van oplichting en verduistering. Hem hangt zelfs nog zes maanden extra cel boven het hoofd, omdat hij nog in zijn proeftijd zit.

In het huidige proces zijn naast Schuts nog vijf slachtoffers, volgens het OM. Onder hen de moeder van T., van wie hij een volmacht regelde om geld van haar rekening af te schrijven. Dat deed hij toen het politienet om hem zich leek te gaan sluiten.

Opmerkelijk is dat de 47-jarige verdachte een rekening op zijn naam had staan, die op papier leek op een derdengeldrekening. Die worden door advocaten en notarissen gebruikt om tijdelijk geld te beheren dat van de ene naar de andere partij moet worden overgeboekt.

De politie hoorde naar aanleiding van geldverkeer naar de rekening niet alleen Marijke Helwegen, maar ook Emile Ratelband. Volgens Revu maakten ook Viola Holt en Willeke Alberti kennis met de ‘societycharlatan’.

Officier van Justitie IJzendoorn is klaar met T. ,,Hij heeft op een schaamteloze wijze het diepe vertrouwen misbruikt dat hij bij zijn slachtoffers won.” Omdat hij al eerder is veroordeeld, zijn slechts drie maanden van de strafeis voorwaardelijk. De uitspraak is op 23 juni.

Ondanks zijn griepje had T. wel de energie om twee verslaggevers van weekblad Revu voor de rechter te slepen, omdat zij een boek schrijven over de handel en wandel van de ‘meesteroplichter’. Het boek, dat nog moet verschijnen, zou ‘onrechtmatig’ en ‘onnodig grievend’ zijn.

Lees ook:T.k.a.: Ferrari Enzo + vrouw (26 jr) voor 1,25 mio eu
Lees ook:Iran op jacht naar bling bling
Lees ook:Lezing Willem Middelkoop kost ondertussen 50 sloffen sigaretten
Lees ook:Rus koopt kantoor Willem Endstra
Lees ook:Moord Hariri: al Qaeda of ook Holleeder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.