Morris Tabaksblat is ziek


Hopelijk staat het niet symbool voor de corporate governance in het algemeen, maar Morris Tabaksblat is ziek. Daarom kon hij gisteren een nieuw boek over het bedrijfsleven tijdens en na de Tweede Wereldoorlog niet in ontvangst nemen. Een boek dat vol staat met handige tips voor oplichters.

U raadt het al: de zakenwereld heeft geen heldenrol gespeeld. Het maakt het onderzoek Operatie Safehaven. Kruistocht tegen een vierde Rijk een handig managementboek voor fiscusfuckers en fraudeurs. Historicus Gerard Aalders beschrijft het proces van ‘cloaken’, het verhullen van de ware eigenaar van een bedrijf. Dat deden die Duitsers natuurlijk briljant met hun spreekwoordelijke Gründlichkeit, ze lieten geen side-letters slingeren. Enron en Parmalat hadden er een puntje aan kunnen zuigen.
Dochters van Duitse bedrijven zaten over de hele wereld. Middels stromannen als Frederik Hendrik Fentener van Vlissingen was van die dochters niet bekend dat ze Duits waren. Ook bedrijven in de Verenigde Staten deden maar wat graag zaken met Duitse ondernemingen. Exxon bijvoorbeeld had goede banden met IG Farben.

Oud-topman van Unilever Tabaksblat liet via een email van zijn secretaresse weten dat hij het een helder boek vond over een complex onderwerp dat nog steeds actueel is.

Zie ook:
Fentener van Vlissingen hielp foute bedrijven in WO2

Meer Tweede Wereldoorlog:
Unilever behield aandeelhouderswaarde in WO2

Meer Fentener van Vlissingen:
Vrouwen aan de top van de Quote 500

Lees ook:Cloaken bij Media Markt na WO2?
Lees ook:Fentener van Vlissingen hielp foute bedrijven in WO2
Lees ook:Grote politieke invloed van Fentener van Vlissingen
Lees ook:Paul Fentener van Vlissingen overleden
Lees ook:Unilever behield aandeelhouderswaarde in WO2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.