Endemol draait helemaal niet lekker

Bizniz’ nieuwe blogger Jip Cohen dook in de boeken van Endemol, dat
gisteren juichende cijfers presenteerde. Na even graven stond het
huilen hem nader dan het lachen. Het pensioenfonds blijkt een zwart
gat en de kaspositie is zwaar in het rood geschoten. Daarbij dreigen Franse managers de tent leeg te trekken.

De geheimen van Endemol

Door Jip Cohen

Omdat ik via mijn werk vrij vaak in aanraking kom met Endemol heb ik de afgelopen maand een voor mij doen groot aantal aandelen Endemol gekocht. In afwachting van de cijfers van woensdag, waar ik veel van verwachtte.

De cijfers waren ook erg goed. Het bedrijf draait fantastisch en de marges zijn prima. Veel landen draaien top: Groot-Brittanië, Amerika, Italië en Nederland. Klappers worden gemaakt met Big Brother, met Fear Factor en met Deal or no Deal (in Nederland Miljoenenjacht geheten, hier op de foto).

De omzet steeg in het eerste kwartaal met 22,6 procent naar 516 miljoen euro. De winst steeg met bijna 20 procent naar 45 miljoen euro.

De aandelen vlogen woensdagmorgen meteen flink omhoog in koers: van 13,25 naar 13,70 euro. Later zakte de koers echter behoorlijk weg, om zelfs naar 13,00 euro te zakken op donderdagmiddag. Dat verbaasde me eigenlijk wel een beetje. Een goed draaiend bedrijf, waar de overnamegeruchten wekelijks langs razen, en de koers doet niets!

Totdat ik het 13 pagina’s tellende persbericht van Endemol nog eens goed doorlas en de twijfels begonnen:

Net financial result
The decrease of Endemol s net financial results is mainly due to higher interest costs in the first half year of 2006 compared to the first six months of 2005: in June 2005 Endemol had a net cash position of EUR 3.1 million as opposed to the current net debt position of EUR 42.2 million.

Daar wordt Sinterklaas natuurlijk niet blij van. De enige verklaring die wordt gegeven is de aflossing van een obligatielening van 20,9 miljoen euro en de aankoop van een belang van 11% in NL Film & TV voor een paar miljoen euro. Maar een tekort van 42 miljoen euro op de lopende rekening dat kan natuurlijk niet in een normaal gezond bedrijf.

Pensioen
Dit stukje tekst is ook helemaal shocking:

Up to now the multi-employer pension fund for Endemol’ s operations in the Netherlands cannot provide sufficient information on the present fair value of the defined benefit obligations, the fair value of the plan assets or the funded status of Endemol. Therefore, no obligation is included in the balance sheet as per 30 June 2006.

Het pensioenfonds van Endemol Nederland kan geen goede informatie verschaffen over de stand van zaken en de dekkingsgraad. Maar voor de zekerheid neemt Endemol hier geen voorziening voor, bizarre! De directie van Endemol zit waarschijnlijk duimen te draaien en te bidden dat dit goed afloopt, maar loopt weldegelijk een groot risico, ook wettelijk.

Frankrijk
Maar de allergrootste schande in het verhaal is het totaal negeren van de problemen in Frankrijk. Deze divisie draait naar verluidt als een tierelier. Probleem daarvan is echter dat het management bonussen tegemoet zou kunnen zien van naar verluidt tussen de 200 tot 400 miljoen euro. Deze divisie is voor de handigheid maar compleet uit de cijfers gehouden!

Maar denken die gekke Spanjaarden nu echt dat je zo zaken doet in de westerse wereld? Er zou wel een bemiddelaar bezig zijn om de problemen in Frankrijk op te lossen.

Journalisten
Het is natuurlijk opvallend en schandalig dat Het Financieele Dagblad
van deze punten helemaal geen melding van maakt. Ook De Telegraaf en persbureau Dow Jones komen slechts met slappe stukkies. De zogenaamde journalisten hebben de samenvatting van Endemol gevolgd en absoluut niet verder gekeken! Ook geen vragen gesteld, schande!

Zou het ook niet handig zijn om het plotselinge vertrek van topman Agut even op te helderen. De aankoop van 11% in NL Film & TV wordt 10 keer vermeld in het persbericht. De vervanging van de topman wordt compleet genegeerd.

Midkap
Voor de liefhebbers: Endemol staat op de nominatie om volgend jaar opgenomen te worden in de Midkap-index, dat is zeker goed voor de koersontwikkeling. De omzet op de beurs van het aandeel Endemol is tot nu toe 410 miljoen euro. Ordina staat op 412 miljoen euro op de laatste plaats van alle Midkap-fondsen. Waarschijnlijk wordt dit fonds wel ingehaald, waarna een plaatsje in de Midkap kan worden binnengehaald.

Overname
Talpa Capital (Cyrte) en Berlusconi hebben eerder dit jaar een bod van 14 euro per aandeel uitgebracht op een belang in Endemol. Time Warner heeft ooit 2 miljard euro voor Endemol geboden, oftewel 16 euro per aandeel.

Ook heeft Apax (eigenaar PCM) serieuze interesse. Ik hou mijn stukjes dus nog maar even vast, want Telefonica wil meer. Lijkt me ook niet zo gek als je ooit 5,5 miljard euro heb betaald. We moeten met z’n allen maar even wachten op de oplossing in Frankrijk, daarna zal de overname snel beklonken worden en kunnen we een rendement van 20 tot 30 procent bijschrijven.

Foto: Linda de Mol in Endemols Miljoenenjacht. Roy Beusker / Talpamedia.nl

Meer mediabedrijven:
Taliban van medialoos tot mediamagiërs
John de Mol presenteert nieuw aanvalsplan Talpa
Nieuwe chef AT5 zuipt en koopt zich binnen
Geen krant van RTL maar wel van Marcel Boekhoorn

Meer beurs:
Kamper Investments tipt: koper
Beleggingssites meeste banken waardeloos
ING en ABN Amro gokken op alcohol
Shell laat biobrandstof stikken voor zandolie
Amsterdamse beurs massaal in wapenhandel

Lees ook:Mi Amigo: De vriendendienst van John de Mol
Lees ook:Niet te doen dat daghandelen in aandelen Endemol
Lees ook:Aandelen Endemol: godverdegodver, ik heb ze niet
Lees ook:John de Mol ramt de koers van Endemol naar beneden
Lees ook:Bear-share: hoe je echt kon verdienen aan Knut

5 reacties op “Endemol draait helemaal niet lekker

 1. Sarge

  Het rare van dit hele verhaal is dat, omdat Endemol een beursgenoteerd bedrijf is, het volgens de beursregels absoluut verplicht is volledige openheid van zaken te geven, betreffende alle feiten die van invloed kunnen zijn op de waardering van de onderneming en dus van de beurskoers !!
  Het is inderdaad onbegrijpelijk dat de zogenaamde financiele pers niet verder heeft gelezen dan de koppen van dit persbericht.
  Immers, een bedrijf dat niet zegt te weten hoeveel pensioenverplichtingen ze heeft moet grondig onder de loep genomen worden.
  Het verhaal over de ellende in Frankrijk is van een dusdanige potentiele proportie dat hier voor een goede waardering van het aandeel Endemol volledige openheid van zaken moet worden gegeven.
  Wat ik echter niet begrijp Jip is dat jij aandelen in Endemol bezit terwijl je zoveel slecht nieuws opdient.
  Wil je misschien de koers wat naar beneden schrijven om op lager niveau nog meer in te slaan ??

    /   Beantwoorden  / 
 2. henk

  Bedankt voor je opmerkingen Sarge. Er staat naar verluidt, het is duidelijk hear say. Honderden mio’s lijken me ook wel wat overdreven, maar weet niet wat de bonussencultuur in Frankrijk is.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jip

  Uit het FD van 19 juni 2006:

  Een complicerende factor in het verkoopproces is een conflict tussen Telefónica en Endemol Frankrijk. Het Franse management heeft nog een premie tegoed, waarvan de omvang ter discussie staat. Het zou gaan om meer dan euro200 mln.

  En..

  de waarde van de aandelen gaat alleen omhoog als Endemol volledige openheid van zaken geeft. Eerder zal het bedrijf niet worden overgenomen en zullen mijn aandelen niet stijgen in koers.

  Lees ook overigens nog eens dit verhaal uit de Elsevier, zouden ze dat wel hebben gelezen bij Talpa Capital?
  John de Mol ziet Endemol afglijden

  http://www.elsevier.nl/nieuws/economie/nieuwsbericht/asp/artnr/77984/index.html

    /   Beantwoorden  / 
 4. henk

  ik neem t terug. Had het FD en anderen nog wel even naar mogen verwijzen idd. En bovenal, Endemol had er wel wat over mogen schrijven in hun verslag.

    /   Beantwoorden  / 
 5. grote broer

  zoals je bij de beursgang (november 2005) in het prospecus hebt kunnen lezen is Endemol Frankrijk geen onderdeel van het huidige beursgenoteerde Endemol. Het Frankrijk issue is dus geen direct financieel risico (EUR 200M) voor Endemol, maar voor grootaandeelhouder Telefonica. Dit gezegd hebbende is er natuurlijk wel een indirect issue. En tav pensioen verdiend natuurlijk niet de schoonheidsprijs, maar je moet ook niet overdrijven, relatief gering risico met allemaal jonge mensen en in lijn met de sector veel freelancers.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.