Vanaf nu ook islamitisch hedgen

Leuk alternatief misschien voor pensioenfondsen APB en PGGM in plaats van beleggen in clusterbommen: een shariah-hedge fund. Société Générale en Barclays, de Britse bank die ABN Amro wil overnemen, hebben dergelijke fondsen opgezet. 

 

Shariah Capital Inc. heet de firma die het nieuwe fonds voor Barclays uitdacht dat vandaag van start gaat. De islamitische regels schrijven onder meer voor dat niet belegd mag worden in alcohol of tabak, short gaan (speculeren op verlies door geleende aandelen te verkopen, en later tegen een lagere prijs terug te kopen en te retourneren aan de uitlener) is niet toegestaan, rente is uit den boze, en – interessant in de hele hedge fund discussie – investeren in bedrijven met hele hoge schulden wordt afgekeurd.

Vooral het short gaan is belangrijk voor hedge funds, en daarvoor zoeken de fonsen naar alternatieven. Door het eigendom ook over te dragen of door gebruik te maken van ‘salam’-transacties, voorschotten, traditioneel bedoeld als een vriendendienst aan boeren.  Voorlopig wordt nog met kleine bedragen geïnvesteerd, om te kijken of het werkt.

Meer islamitisch beleggen:
Syrische aandelen in islamitische bank te koop
Katholiek geld buiten spel in jacht op Alitalia
ING voorspelt aanval op Iran
Meer investeringen dan ooit in Syrië

Lees ook:Out of hedge; zoete wraak tegen durfinvesteerders
Lees ook:UBS pokert verder om ABN Amro’s optiehandel
Lees ook:Ondanks val MotherRock blijft hedgen populair
Lees ook:Ga niet short op omvallende banken als Fortis of Lehman
Lees ook:Hedge fund-belegger blijkt goede pokerspeler

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.