ABN Amro Nederland is nog geen 5 miljard euro waard

Fortis is tijdelijk gered door de landen van de Benelux, maar met de verkoop van ABN Amro volgt snel de definitieve genadeklap voor de bankverzekeraar. Faillissement nadert.

ING is overigens al afgehaakt voor ABN Amro Nederland.

Fortis is zondagnacht gered door de regeringen van België, Nederland en Luxemburg. 11,2 miljard euro wordt in het bankdeel van de bank/verzekeraar gestopt. Dit terwijl Bank Paribas (BNP) het bedrijf gewoon wilde opkopen, weliswaar voor een bodemprijs van 1,60 per aandeel, maar dan zou het bedrijf gered zijn. Vrije economie noemen we dit, waar bemoeit Den Haag zich eigenlijk mee? 

Na de redding wil Fortis ook meteen ABN Amro Nederland verkopen. ING heeft daar sowieso al nooit interesse in gehad. De Oranje Leeuwen wilde ooit het internationale deel van ABN, maar nooit de Nederlandse tak. Vanavond bevestigen ze dat nog eens officieel.

Bronnen uit Londen bevestigen Bizniz.blog daarbij dat er totaal geen interesse en geen markt voor de bank is. "Er is geen geld in de internationale bankwereld, geen bank vertrouwt een andere bank. Er zijn geen financieringsmogelijheden. De bankwereld zit op slot. Dit jaar wordt bijna niets meer gefinancieerd, een drama".

"ABN Amro Nederland is dan wel goed gefinancieerd en maakt ongeveer 700 miljoen euro winst per jaar, maar meer dan 4 miljard euro zit er niet in. Gewoon omdat er geen vraag is." 

De opbrengst wordt dus lang niet de 10 miljard euro die gevraagd wordt, en lang niet de 24 miljard euro die is betaald. Fortis streeft dus af op een write-down van minimaal 19 miljard euro. Het gevolg daarvan is een faillissement of weer een financieringsronde bij de overheden van de Benelux.  

Overigens nog twee mooie details.

1-Een groot deel van ABN Amro Nederland is feitelijk niet van Fortis maar is nog steeds eigendom van de Royal Bank of Scotland (RBS). Helaas heeft RBS ook alle moeite om zijn eigen broek op te halen en zit een bod er niet in, maar je maar weet nooit. Sir Fred is briljant. 

2-De feitelijke Neelie-overdracht van een deel van ABN Amro Nederland aan Deutsche Bank, ondermeer de HBU, is formeel nog niet afgerond. Uitgezocht wordt of deze verkoop kan worden gecanceld. Dat zou goed zijn voor de verkoopprijs van ABN Amro.

Update uit mijn archief: Willem Middelkoop (RTLZ) van de zomer over Fortis. Ik zou zeggen Willem heeft nu van mij definitief de status Goeroe gekregen. Filmpje Willem: Fortis moet 14 – 15 miljard euro afschrijven op ABN Amro en is op zoek naar geld 

Lees ook eerder op Bizniz verschenen:

Fortis stuk; Oranje boven

En natuurlijk Ron Paul, onze favoriet. Filmpje.

De kredietcrisis heeft niets met de vrije kredietmarkt te maken.

Lees ook:De ontmanteling van Fortis is de schuld van België
Lees ook:Overname ABN Amro: liever Belgen dan Britten
Lees ook:ABN Amro Nederland verliest 15% omzet
Lees ook:Erven Endstra leggen beslag op Kroes’ oude kantoor
Lees ook:Fortis stuk; Oranje boven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.