Een gewoon weekje kredietcrisis

Gaat het nog een beetje, of zit u overspannen thuis na een weekje in de dealing room? Sp!ts en Bizniz Blog namen de afgelopen 'gewone' crisisweek door met Edwin Bergshoeff, fundmanager bij het Gold & Discovery Fund.

Zondag

   

 • China steekt 458 miljard euro in haar economie, vooral in sociale woningbouw en infrastructuur op het platteland. „Leuk voor de Chinezen, maar in de rest van de wereld hebben we er niet veel aan. Ze consumeren nauwelijks en importeren nog minder dan de rest van de wereld."
 •  

 • General Motors is in de problemen: de bankrekening is bijna leeg. Pijnlijk: Deutsche Bank verlaagt het zogenoemde koersdoel begin deze week van 4 naar 0 dollar. „Heel realistisch. GM is niet eens zozeer door de autoverkopen in de problemen gekomen, maar vooral omdat ze die verkochten met leningen. Daar zijn de klappen gevallen."
 •  

 • Fortis beknibbelt op de transportkosten: de company-jet wordt verkocht. „Met een mooi woord: een cosmetische operatie."

Maandag

   

 • Niet eens een zwarte maandag op Wall Street. Toch: zeventigduizend banen minder in het zakendistrict. „Dat is nog maar het begin."
 •  

 • De VS pompen nog eens 27 miljard in de noodlijdende verzekeraar AIG. „Dat bedrijf verzekert de financiële producten die de crisis versnelden. Hoe slechter het met die producten gaat, hoe meer geld AIG nodig heeft. Dit is niet de laatste kapitaalinjectie. Het is één groot gat. Let op: hier moet 300 miljard bij de komende jaren."
 •  

 • De sociale partners in Nederland overleggen over massaontslagen. Plannetje: parkeer overbodig geworden werknemers tijdelijk in de ww. „De kredietcrisis lijkt te worden misbruikt. Je krijgt niet zo vaak de kans om met steun van de regering honderden mensen eruit te gooien. Bedrijven als DAF deden het al lang slecht."
 •  

 • Erger: Nederland beknibbelt volgens de ANWB op de wintersport. „Pure angst. Er is zo weinig vertrouwen in de economie, dat we gaan sparen. De tweede of derde vakantie sneuvelt het eerst."

Dinsdag

   

 • De risicopremie op een hypotheek is bijna verdubbeld, meldt de Volkskrant. Vooral huizenbezitters met een variabele rente in hun hypotheek merken dat: de rente wordt soms wel een procent hoger. Hoe komt dat? Banken berekenen een opslag boven op het Euribor-rentetarief dat banken aan elkaar berekenen voor leningen. Die opslag is van 0,5 naar 1 procent gegaan. „Ik zat er al op te wachten: banken proberen hun problemen af te schuiven op de consument. Dit is natuurlijk de wereld op zijn kop. De renteverlagingen van de afgelopen maanden zijn ook nooit doorberekend."
 •  

 • Nog meer Hollands huizennieuws: De Rabobank waarschuwt dat de huizenprijzen volgend jaar zullen dalen, met 0,5 procent. Dit jaar stijgt de gemiddelde verkoopprijs nog met 1,5 procent. „Wat een zuinige schatting. Dat wordt veel meer, wacht maar tot de paniek uitbreekt."

Woensdag

   

 • Dan Icesave. Terwijl Noord-Holland ruziet met Bos over wie de 100 miljoen van de provincie terug mag halen, gaat een delegatie van spaarders met meer dan een ton op de bank naar Reykjavik. Daar bezoeken ze de bewindvoerder. „De provincie, de spaarders: allemaal sufferds. Een tip voor de delegatie: ga lekker in een geiserbad liggen, dan heb je nog wat aan je vakantie. Naar dat geld kan je fluiten. Bos zal met het IMF wel wat regelen. Noord-Holland kan maar beter met hem meedoen."
 •  

 • Er zijn ook mensen die garen spinnen bij de kredietcrisis. Waar in Italië de banken afhaken bij investeringen, schiet de maffia te hulp. Die verstrekt en masse geld aan ondernemers. „Tegen 12 procent rente, doen ze goed!"
 •  

 • Dramatische detailhandelscijfers in de VS. „Daar merken ze nu echt dat het slecht gaat. Hier schrok ik van." De VS kopen geen giftige leningen op met hun noodfonds van 700 miljard. „Eindelijk een verstandige zet. Als je die leningen opkoopt, doe je niks aan het echte probleem: het gebrek aan eigen vermogen."
 •  

 • Balkenende mag toch mee naar de G20-top over de crisis. „Volkomen terecht. Ik denk dat Nederland vertrouwen uitstraalt. Bos doet het boven verwachting goed. Internationaal moeten we onszelf niet te klein zien, we zijn de zestiende economie van de wereld. We doen zaterdag echt niet voor spek en bonen mee."

Donderdag

   

 • SNS Reaal krijgt een kapitaalinjectie van 750 miljoen euro. Dat lijkt weinig vergeleken bij de bedragen voor ING en Aegon, maar is volgens de Vereniging van Effectenbezitters toch veel geld. „Ik was dinsdag aan het fitnessen, al zwetend zag ik hoe SNS-bankiers copieus dineerden. Dat wordt morgen een kapitaalinjectie, grapte ik. Ik zat er maar een dag naast."
 •  

 • Herman van Veen heeft ook last van de crisis. Volgens Quote is hij bijna failliet, Van Veen weersprak dat bericht afgelopen zaterdag in het Financieele Dagblad, maar goed gaat het niet. Tot gisteren: nieuwe hoop op een kapitaalinjectie door, nou ja, innovatie. Alfred Jodocus Kwak krijgt een zoon. „Haha! Spetter, spieter spater, ik kom een euro later. Ligt die dvd voor Sinterklaas in de winkel? Het is te hopen van wel, want daarna gaat de hand op de knip."
 •  

 • Lagere groeiverwachtingen, gepresenteerd door achtereenvolgens de Europese Centrale Bank, de OESO en Wouter Bos. „De recessie gaat wel een paar jaar duren. Op de beurs naderen we gevaarlijk dicht het dieptepunt van drie weken geleden. Doorbreken we die ondergrens, dan is het weer paniekvoetbal."

Lees ook:Nóg meer bancair toezicht nodig: nu tegen politiek
Lees ook:Ik ben wél voor de Starterslening, een waarschuwing!
Lees ook:Kredietcrisis: run op Marx en Keynes
Lees ook:Nederlandse staat betaalt extra risicopremie op kapitaalmarkt
Lees ook:150.000 euro hypotheek: nu 197,50 euro per maand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.