Café Tig Barra bezweken onder rookverbod

Barkeepster Els

Barkeepster Els

Mijn stamcafé Tig Barra aan de Overtoom in Amsterdam is vanaf deze week dicht. De oorzaak: het rookverbod vanaf 1 juli.

Sinds de zomer is de klandisie hard teruggelopen. Het Ierse Tig Barra bestaat al jaren, en is ook al jaren één van mijn favoriete kroegen. Maar opeens hoorde ik deze week: “zondag is de laatste dag dat we open zijn. We kunnen het niet meer bolwerken.”

Wat kunnen de oorzaken zijn: het rookverbod vanaf 1 juli? Het café was echt een rokerscafé. Meer dan de helft van de klanten hield vol en stond de laatste maanden te blauwbekken aan de drukke Overtoom. Wat zou het nog meer kunnen zijn? De kredietcrisis? Een vaasje Grolsch voor 2,40 euro is niet echt goedkoop. Een groot glas Guinness voor 5 euro helemaal niet.

Of heeft de eigenaar de toekomst vorig jaar iets overschat en had hij dat zaaltje niet moeten aanbouwen? We zullen het nooit weten. Sinds deze zomer is de huur niet meer op te brengen, en Jip en Janneke moeten op zoek naar een ander café.

We moeten overigens wel snel zoeken, want we hoorden uit betrouwbare bron dat in Amsterdam de helft van de café’s momenteel in de problemen zitten. Welke café’s zitten niet in de problemen? Juist degene die het rookverbod aan hun laars lappen, overigens vooral in de provincie. Volle boetepot gevuld door de vaste klanten op de bar en niemand die controleert. Daar gaat het goed. Helaas was de eigenaar van Tig Barra te netjes voor deze wereld. Net als in Ierland mocht je absoluut niet in het café roken. Zelfs niet in de laatste week van het bestaan…

Sneu.

Lees ook:Anti-Klink manifestatie in Amsterdam
Lees ook:Ik ben wél voor de Starterslening, een waarschuwing!
Lees ook:Heineken aangesproken op failliet Kooistra-café
Lees ook:Talpa snapt er echt nog niets van
Lees ook:Rookverbod redt horecatycoon Sjoerd Kooistra

2 reacties op “Café Tig Barra bezweken onder rookverbod

 1. bertje

  ik kwam vroeger vaak in verschillende kroegen en eet-cafe’s,dat roken is de druppel. de prijzen waren het.die de eerste klanten deden weg jagen een jaar of drie geleden begon de grote leeg loop al. korter bleven,of niet zo vaak meer gingen.en die paar rokers die er nog waren tja die zijn nu ook weg.en dat zag iedereen al aankomen. Nederlanders lijken het thuistappen te omarmen. Heineken verkocht meer Beertenders dan lampen dat is gelogen maar toch.dus de ene week bij mij,de andere keer bij…de helft goedkoper en je mag gewoon roken.we lappen met ze alle een euro of 15 en je gaat volgevreten en aangeschoten naar huis.15 euro in de kroeg 6 pilsjes en een balletje gehak.dus!!!maar dat neem niet weg dat het gestoord is dat je niet meer mag roken in een zaak waar geen kinderen komen.ik snap die christenen wel nu de kerk verdwijnt,hebben ze ook geen kroeg meer nodig,alleen ik begrijp het niet..

    /   Beantwoorden  / 
 2. Arno Huberts

  Het is met cafés altijd al slecht gegaan, de inkoop per liter was al duurder dan een liter in de supermarkt.
  Maar ook naturlijk voor het personeel, vol in de rook.
  Er is voor alle partijen wat te zeggen, maar personeel en uitbaters die er werken hebben de vrije keus om er te werken, bezoekers de vrije keus om er te komen.
  Dus rooverbod overboord?
  Ik ken ook kroegbazen die blij zijn met het rookverbod op zich, maar je moet wel iedere maand de huur betalen, of gaat die ook in rook op?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.