Ook Barclays ‘t schip in met SS Rotterdam

Het faillissement van de BV rond het miljoenenverslindende prestigeproject werkgelegenheidsproject en ‘prachtschip in een prachtwijk’ de SS Rotterdam maakt meer slachtoffers. De Britse bank Barclays mag nu ook afboeken: 36 miljoen euro.

De gemeente Rotterdam hoeft een bankgarantie ter grootte van dat bedrag niet terug te betalen, omdat ze volgens het gerechtshof geen partij in het faillissement is.

Da’s een vieze tegenvaller voor de bank in zware tijden. Maar het is dan ook geen prettige combi, Barclays en Nederland. Eerder glipte ABN Amro ook al door de vingers van de Britse bankiers.

Hoe komt het dat Barclays ook in Rotterdam het schip in ging? Je verwacht het niet in deze creatief-boekhouden soap: een gevalletje fraude. De directeur van het Havenbedrijf tekende de bankgaranties, maar dat mócht hij helemaal niet.En volgens het hof had Barclays dat zelf uit moeten zoeken. Het geintje kost de Britten ook nog eens 16 miljoen euro voor een garantie aan de werf Wilton-Feijenoord.

De uitspraak betekent geen meevaller voor het project SS Rotterdam zelf. Het party- annex hotelschip met theater, kantoren en een schooltje staat voor tenminste 74 miljoen euro minder in de boekhouding dan er in was gestoken, 126 in plaats van 200 miljoen. Die tegenvaller komt voor rekening van de sociale woningverhuurder Woonbron.

Lees ook:Vogelaar: Kredietcrisis SS Rotterdam schuld van Financieele Dagblad
Lees ook:Credit Suisse: Voor $700 mln opgelicht door Nederlander
Lees ook:Vanaf nu ook islamitisch hedgen
Lees ook:ABN Amro Nederland is nog geen 5 miljard euro waard
Lees ook:Dexia: Crisis is volgende week voorbij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.