PCM: geen zeggenschap, geen deelname in gratis krant

Maandagavond zoemde het gerucht al door Amsterdamse cafés dat de aandeelhouders van PCM niet akkoord zouden gaan met het plan van directeur Ton aan de Stegge om mee te doen aan de gratis krant van ‘die dierentuinman’ Marcel Boekhoorn.

Update 17-11

Update 17-11: Wat meer inside info over de aandeelhouders in de Volkskrant.

Voornaamste bezwaar zou zijn dat PCM 49% krijgt in de nieuwe krant, en dus feitelijk zo goed als niets te zeggen heeft over de publicatie. Terwijl het concern wel de faciliteiten zoals drukpersen moet leveren. Aan de Stegge was iets te makkelijk akkoord gegaan met zijn oude baas bij Telfort en initiatiefnemer van de nieuwe gratis krant Marcel Boekhoorn.

Boekhoorn kon natuurlijk op zijn vingers natellen dat de aandeelhouders niet akkoord zouden gaan met de voor PCM nadelige voorwaarden, maar speelt grote verbazing. Volgens vakblad De Journalist zag Aan de Stegge geen andere optie dan akkoord gaan met de voorwaarden van Boekhoorn, omdat die zijn gratis krant sowieso gaat brengen, wel of geen gratis Volkskrant er naast. Aan de Stegge zou vrezen dat adverteerders de gratis kranten tegen elkaar zouden uitspelen. Maar de gratis Volkskrant was ook al afgeschoten door de aandeelhouders van PCM, die allen een vertegenwoordiger hebben in de Raad van Commissarissen.

Opvallend aan de presentatie van het plan is dat de krant toch gewoon op bulkplekken wordt verspreid, zoals openbaar vervoer en hoge scholen. Daardoor boort het het geen nieuwe markt aan, wat met huis-aan-huisverspreiding wel zou zijn gebeurd.

Meer gratis nieuws:
Geen krant van RTL maar wel van Marcel Boekhoorn
Jort Kelder niet maar adjunct wel naar gratis krant
Sanoma koopt gratis kranten van Metro
Huis-aan-huisblad beter voor Wegener dan AD

Lees ook:Ton aan de Stegge rekent af met De Pers – video
Lees ook:PCM neemt aandeel in Boekhoorns krant
Lees ook:Jort Kelder niet maar adjunct wel naar gratis krant
Lees ook:Boekhoorns vermogen halveert door scheiding
Lees ook:Sanoma koopt gratis kranten van Metro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.