Dag 1 rechtzaak tegen godfather van Liberia mr. Gus

Ooit vertoevend in zonnige oorden omringd met mooie vrouwen, kaviaar en champagne, en geld te spenden. Maar maandag stond de flamboyante zakenman Gus kouwenhoven, voorheen houthandelaar in Liberia, voor het hekje in Den Haag op verdenking van oorlogsmisdaden.

Afbeelding: Een Panorama uit de jaren zeventig. Gus Kouwenhoven (nu 63) ruim dertig jaar geleden met een vriendinnetje bootje varen in tropische wateren.

De zitting gaat wel een paar weken in beslag nemen. Oud-president Charles Taylor van Liberia is ondertussen officieel opgeroepen als getuige (zie ook). Verslagen van de zitting hier (ANP) en hier (NRC).

De zaak tegen Gus wordt ook in de Verenigde Staten goed gevolgd. Een voormalige tegenstander van houthandelaar Mr. Gus is gisteren beloond met een Amerikaanse milieu-award. De Liberiaanse activist Silas Siakor kwam met bewijzen dat met de opbrengst van het Liberiaanse hardhout milities werden gefinancierd door Taylor in het door burgeroorlogen verscheurde West-Afrika.

Meer Mr. Gus:
Gus Kouwenhoven dag 4. Getuige over wapensmokkel
Verdachte wandaden Liberia Kouwenhoven spreekt
Holleeder achter aanslag op Quote en oorlog Liberia
Wapens voor diamanten met al Qaeda

Lees ook:Kouwenhoven dag 11: Eis 20 jaar en 450.000 eu boete
Lees ook:Taylor wellicht getuige tegen Rotterdamse zakenman
Lees ook:Acht jaar cel voor zakenman Kouwenhoven
Lees ook:Geen uitspraak Kouwenhoven; Taylor bijna ontsnapt
Lees ook:Gus Kouwenhoven dag 4: getuige over wapensmokkel

2 reacties op “Dag 1 rechtzaak tegen godfather van Liberia mr. Gus

  1. Jooost

    Stond die fijne meneer niet in de Quote 500?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Henk

    yup. met 47 miljoen euro geloof ik. 35% van zijn houthandel. Het Indonesische Djajanti had 110 miljoen geinvesteerd, goed voor 65% van de aandelen, Gus had 35%. dat werd maandag nog bevestigd in de rechtbank, maar Gus zelf heeft daar ook nooit een geheim van gemaakt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.