Gus Kouwenhoven dag 4: getuige over wapensmokkel

Geschminkt en vermomd met pruik en bril vertelde Cindor Reeves, voormalige vertrouweling van de Liberiaanse dictator Charles Taylor, in de rechtbank over hoe wapens Liberia binnen kwamen, met hulp van de Rotterdamse zakenman Gus Kouwenhoven. Vermomd, want misschien kijken Al Qaeda en de CIA mee.

Afbeelding: Een Panorama uit de jaren zeventig. Gus Kouwenhoven (nu 63) ruim dertig jaar geleden met een vriendinnetje bootje varen in tropische wateren.

Nu Charles Taylor waarschijnlijk de komende week niet in Nederland zal arriveren omdat nog geen cel voor hem is gevonden, is Reeves waarschijnlijk de meest prominente getuige. De van oorlogsmisdaden verdachte Kouwenhoven was direct betrokken bij wapensmokkel, vertelde Reeves. Hij was de wapens zelf 20 tot 30 keer komen ophalen bij OTC, het houtbedrijf waarover Kouwenhoven de directie voerde, in havenstad Buchanan. Kouwenhoven en de Indonesische manager Joseph Wong droegen de wapens over aan Reeves op het kantoor van OTC. Vervolgens reed hij met één of meerdere trucks richting het presidentieel paleis van Taylor in hoofdstad Monrovia, alwaar de wapens in eerste instantie werden opgeslagen.
Reeves bracht ook wapens naar de kindsoldatenmilities van het door Taylor gesteunde RUF aan het front met Sierra Leone, en wisselde die wapens om voor diamanten. Die werden later weer verhandeld met de Libanese diamantenhandelaar Aziz Nassour, die wordt gezocht door België omdat hij bloeddiamanten in Antwerpen in omloop bracht. De diamanten zouden ook zijn verhandeld met Hezbollah en Al Qaeda-achtige figuren.
Reeves begon uit de school te klappen toen hij in contact kwam met journalisten van de Washington Post. Eind 2002 had hij het vertrouwen van Taylor verloren en vreest sindsdien voor zijn leven. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA behandelde Reeves toen niet zo goed, maar ondertussen is hij een beschermde getuige. Zijn verhaal was helder en leek consistent. Kouwehovens advocaat Inez Weski heeft wel geprobeerd wat valstrikken te zetten, maar het lijkt erop dat het Openbaar Ministerie winst heeft geboekt met deze getuige.

Zie ook:
Dag 1 rechtzaak tegen godfather van Liberia mr. Gus
Verdachte wandaden Liberia Kouwenhoven spreekt

Lees ook:Taylor wellicht getuige tegen Rotterdamse zakenman
Lees ook:Guus Kouwenhoven gaat in hoger beroep
Lees ook:Diamanten uit Liberia niet langer illegaal
Lees ook:Dag 1 rechtzaak tegen godfather van Liberia mr. Gus
Lees ook:Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven

4 reacties op “Gus Kouwenhoven dag 4: getuige over wapensmokkel

 1. Jooost

  Gaat u naar al die rechtszittingen toe? Welk een service voor de lezert hier!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Henk

  Nee niet allemaal. Alleen die die op mijn blog staan.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Chris van Overzee

  In dit artikel zie ik de kopieerjournalistiek. Overnemen van andere mediabronnen en zelf geen onderzoek doen.
  Volgende opmerkingen:
  Cindor Reeves is geen halfbroer van Agnes Reeves. Agnes heeft dit verklaard en zij is bereid DNA af te staan.
  CIA en FBI hebben reeds aangegeven dat Reeves onbetrouwbaar is. Er heeft namelijk specifiek onderzoek naar diamanthandel via Brussle plaats gevonden.
  Voor de Rechtbank in Den Haag is Cindor door de mand gevallen inzake zijn identiteit en verklaringen. Het komt er min of meer op neer dat dat er voor een bedrag van ongeveer 100 miljoen aan wapens vervoert zouden worden in één container!!! Feitelijk onmogelijk.
  White behoort tot het Sierra Leone Tribunaal en heeft er voor gezorgd dat Reeves immuniteit, een huis en een financiele toelage heeft gekregen. Motivatie genoeg om te blijven liegen. White moet deze leugenaar gewoon afvoeren. Helaas dan moet hij met de billen bloot en bekennen dat hij belazerd is. Dat is erg moeilijk voor zo’n mannetje die als expert te boek staat.
  Helaas heeft het Openbaar Ministerie noch de Politie zelf onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van Reeves. Het klakkeloos overnemen van derden is geen waarheidsvinding. Het klakkeloos opschrijven van verklaringen zonder deze te verifieren op feitelijke mogelijkheden is geen waarheidsvinding. Het is slechts het herhalen wat derden zeggen. Het OM en de Journalistiek hebben elkaar gevonden als het gaat om waarheidvinding. KOPIEREN MAAR

    /   Beantwoorden  / 
 4. Henk

  He hallo Chris, ik had je reactie nog niet gezien, bedankt. Je bent het misschien niet eens met het Openbaar Ministerie, maar dat is iets anders dan kopieerjournalistiek. Dat is als je iets kopieert van een andere website, en daar is hier geen sprake van. Voor alle duidelijkheid.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.