Gus Kouwenhoven dag 7. Milities, wandaden en zaken


‘Leugens, leugens’, fluisterden twee vrienden van de van wandaden en wapensmokkel in Liberia verdachte Rotterdamse zakenman Gus Kouwenhoven op de publieke tribune van de Haagse rechtbank. De man en vrouw van naar schatting in de 50 jaar scholden op de Liberiaanse journalist Hassan Bility.

Hij koppelde beveiligers van Kouwenhovens houtbedrijven aan gruweldaden als het doodslaan van baby’s.

Onder het regime van Charles Taylor werden in Liberia en naburig Guinee baby’s bij de enkels gepakt en tegen een muur geslagen. Huizen met gezinnen er in werden afgesloten, met benzine overgoten en vervolgens met een granaat bestookt. Mannen die het overleefden werden als ze geluk hadden meteen de keel door gesneden, vrouwen werden verkracht door een hele militie. Militairen van de tegenstander die zich overgaven, werden opengesneden en van het hart en eventueel andere organen ontdaan.
Bij een aanval op het dorp Kola Hun hadden de troepen van Taylor, die weer uit diverse facties bestonden, een stijdlied:
‘Alle Gbondi (een stam) heulden met de vijand
Alle mooie meisjes deden mee
Als we de stad innemen
Gaan ze dood, gaan ze dood.’
Het waren de omstandigheden waaronder de in Den Bosch geboren en in Rotterdam opgegroeide global player Gus Kouwenhoven succesvol hout verhandelde. Al vlak na de oprichting van Kouwenhovens houtbedrijven OTC en RTC in 1999 in Liberia, hadden die ondernemingen al allerhande ‘beveiligers’ in dienst. Die waren afgeserveerd uit de troepen van Charles Taylor. Deze milities deden mee aan gevechten met andere troepen van Taylor, zo had Bility na onderzoek vastgesteld. Van militielid John Gaylor had hij gehoord dat die geld ging halen bij het kantoor van Kouwenhovens houtbedrijf OTC, omdat hij ‘goed werk’ had verricht.

Bility vertelde bij een bezoek ook AK 47 geweren en munitie te hebben gezien in de haven van Buchanan, van waaruit Kouwenhoven zijn hout exporteerde. Maandag komt het Openbaar Ministerie aan het woord, Kouwenhovens advocaat Inez Weski heeft dan nog twee dagen voor het weerwoord.

Ondertussen zorgt justitie goed voor Mr. Gus. Bijna alle vrouwelijke parketwachten waren deze zittingsdag blond.

Foto: Hotel Africa, Monrovia, medio jaren tachtig. Toen nog gerund door Mr. Gus.
© GJH alle rechten voorbehouden http://bizniz.blog.nl

Zie ook:
Gus Kouwenhoven dag 4: getuige over wapensmokkel
Dag 1 rechtzaak tegen godfather van Liberia mr. Gus
Verdachte wandaden Liberia Kouwenhoven spreekt

Lees ook:Acht jaar cel voor zakenman Kouwenhoven
Lees ook:Dossier: oordeel over zakenman Guus Kouwenhoven
Lees ook:Guus Kouwenhoven gaat in hoger beroep
Lees ook:Kouwenhoven dag 11: Eis 20 jaar en 450.000 eu boete
Lees ook:Charles Taylor komt niet getuigen tegen Kouwenhoven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.