Holland’s next Middelkoop: een bioloog

We mogen dan van Delta Lloyd niet zeuren over hoe slecht het gaat met de economie, omdat het bedrijf liever mooi weer speelt, weet u als lezer wel beter. U luistert liever naar Willem Middelkoop, zeggen de cijfers. U vraagt, wij draaien.

(uit Sp!ts 23 februari)

De recessie woekert voort, dus het wordt eindelijk eens tijd voor een pósitief gesprek met de man die de kredietcrisis ver van tevoren aan zag komen. Ja, Willem Middelkoop heeft ook goed nieuws. Als je tenminste geen econoom bent.

Je bent gestopt als commentator bij RTL Z en verkoopt nu goud via een webwinkel. Eerst jaag je de mensen schrik aan over de crisis, dan bied je ze een alternatief.
,,Ik heb op tv alleen over goud gesproken als daar een nieuwsaanleiding voor was. In mijn nieuwsbrief adviseer ik mensen al langer om een deel van hun vermogen te verzilveren. Dat gebeurt nu ook.”
Vind je het gek, na al die jaren doemdenken? Veel economen nemen het je kwalijk dat je zo negatief bent.
,,Laten we elkaar geen mietje noemen: we waren in oktober dicht bij een totale meltdown van de economie. De Amerikaanse minister van financiën Henry Paulson heeft gezegd dat er drie momenten waren waarop hij dacht dat het banksysteem zou instorten. Dat heb ik geen enkele econoom horen voorspellen.”
Nu je vertrekt bij RTL Z, is er plaats voor een opvolger. Stel dat op tv de spelshow Holland’s next Middelkoop zou komen, welke eigenschappen heeft de ideale kandidaat?
,,Je moet vooral kritisch zijn, over geld, over macht, over de wereld achter het grote geld. Je moet ook origineel zijn, een gedurfde andere blik op de wereld van het grote geld hebben, out of the box denken. En je moet een redelijke stem hebben natuurlijk, net als dat je hoofd goed moet houden op tv.”
Hoe lang moet je ervoor studeren?
;,Ik heb me negen jaar verdiept in het financiële systeem, in de theorie van geld, voor dat lukt. Je moet weten hoe de hazen lopen.”
Moet de nieuwe Middelkoop een econoom zijn?
,,Nee, absoluut niet. Die wetenschap zit er continu naast. Economen hebben nog nooit op tijd een crisis voorspeld. Ze houden zich vast aan hun modellen, want het zijn intellectuelen, theoretici. Bovendien zijn economen teveel onderdeel van het systeem. Zelfs als ze een crisis zien aankomen, zeggen ze dat niet hardop, om ‘m niet te verergeren.”
Ondertussen zitten we er middenin. Lekker als je net afgestudeerd bent.
,,Ik zou me niet te druk maken. We gaan een nieuw tijdperk in, daarin zijn jonge mensen nodig.”
Maar starters leggen het toch af tegen iets ervarener mensen?
,,Nee, want ze zijn goedkoper. En soepeler, dat is belangrijk. Ze zijn beter te kneden. Bovendien denken ze kritisch na. Vraag mensen onder de 25 of het officiële verhaal van nine eleven klopt, en de helft zal zeggen: nee. Boven de dertig zegt 95 procent: waarom zouden we twijfelen aan dat verhaal? Juist die achterdocht hebben starters mee.”
Behalve economen.
,,Haha, ja, die studie is ten dode opgeschreven. Nee grapje, het is een relatief jonge wetenschap, die moet zich nog gewoon ontwikkelen.”
En hoe moet het met filosofen? Of historici?
,,Met filosofen heb ik niet zoveel op, die zijn te abstract. Willen nog zeven avonden nadenken over een andere invalshoek. Maar aan historici heb je veel. Net als aan biologen. Die zijn te gek. Wij zijn een dierlijke soort, vanuit de biologie is bijna alles te verklaren…”
Jouw drang naar goud? De eksterogen?
,,…En historici kunnen alles in perspectief zien. Al die financiële crises hebben we eerder ook al gehad. Historici snappen dat. Je kan zoveel weten over de toekomst als je het verleden kent.”
Historici zijn van nature optimistisch, jij niet.
,,Elk nieuw systeem is een stap vooruit, dat klopt.”
Dan is er voor economen ook nog een wereld te winnen.
,,Als het goed is wel. Maar ik kom zoveel ellende tegen in de economische wetenschap. En ik zie nog geen enkel teken dat economen maar een beetje het besef hebben dat ze er collectief naastzaten. Ze moeten gewoon faculteiten opdoeken. Bij de banken zit iedereen nog op zijn post. Eerst moet kennelijk alles instorten, voor je nieuwe structuren kan bouwen. Dat is iets wat de jonge generatie moet gaan doen.”
En wat moet er terechtkomen van de bedrijfskundestudent die de afgelopen zes jaar vooral op de sociëteit heeft rondgehangen?
,,Tja, die krijgt het lastig. Vroeger werd zo iemand derivatenhandelaar bij een bank, kreeg hij een stoomcursus. Deze groep heeft het de afgelopen vijftien jaar verschrikkelijk makkelijk gehad, omdat elke vorm van risico nemen werd beloond. Maar nu moeten ze echt wat gaan presteren.”

Lees ook:Afrekenen met economen
Lees ook:Einde der tijden nabij
Lees ook:Hans Melchers hoofdsponsor aanpak journalistiek
Lees ook:Iran claimt uitvinding nanotechnologie; 3.000 jaar geleden
Lees ook:Femke Halsema: koop mijn nieuwe boek niet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.