Buma/Stemra en auteursrechten: ‘Pesterij’ na start procedure

Bedrijven die gaan procederen tegen auteursrechtenorganisaties over de hoogte van vergoedingen voor het gebruik van muziek, foto's of andere artistieke uitingen, krijgen soms te maken met 'oneigenlijke druk'. 

Het Financieele Dagblad 14 februari 2008 

Dat staat in een rapport van wetenschappers van de universiteiten van Amsterdam en Leiden, dat is gemaakt voor het ministerie van Justitie.

Downloads (pdf): 

Betaling auteursrechten openbaar – Rapport voor justitie over wenselijkheid copyrighttribunaal pleit voor transparantieplicht

Podiumdirecties willen einde aan almaar uitdijen auteursrecht

'Betalingsplichtigen hadden het idee dat auteursrechtenorganisaties veel oneigenlijke druk uitoefenden als procedures aanhangig waren gemaakt, bijvoorbeeld het meer dan gebruikelijk opvragen en controleren van informatie van de betalingsplichtigen', schrijven de wetenschappers.

Aan het onderzoek hebben veel bedrijven meegedaan, en het onderzoek is geanonimiseerd, waardoor het niet duidelijk is welke organisaties last hebben gehad van 'pesterijen'.

De woordvoerder van SBS herkent de passage wel een beetje. 'Pesterijen wil ik het niet noemen, maar we hebben wel eens gehad dat er een nieuw onderzoek kwam, waarvan we ons het nut afvroegen. Dat soort onderzoeken leggen behoorlijke druk op de tijd en de organisatie van SBS.'

De woordvoerder van Buma wil nog niet reageren omdat het rapport woensdag nog niet openbaar was. Starbel, de belangenvereniging van auteursrechtenorganisaties, kon ook nog niet reageren.

Lees het hele rapport op fd.nl/auteursrechten

Om de pdf bestanden te bekijken heb je Acrobat reader van Adobe nodig

 

Lees ook:Gifschip Ivoorkust: Mysterieuze oliehandel Trafigura
Lees ook:Is Bush de slechtste?
Lees ook:Nobelprijs kan in de prullebak na Al Gore
Lees ook:Gemeente Amsterdam doet aan afpersen met de Bibob
Lees ook:Der Spiegel: broeikaseffect niet zo erg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.