Shell ‘geen haast’ met heropstarten in Nigeria


Shell zou meer dan een week geleden weer beginnen met het herstarten van door rebellen gesaboteerde olie-installaties, maar dat is ondertussen nog steeds niet gebeurd. Waarschijnlijk laat het herstarten ook nog wel even op zich wachten.

Een woordvoerder van de joint venture van Shell in Nigeria zegt dat het bedrijf ‘geen haast’ heeft om weer te beginnen. Het is nog steeds te onveilig. De rebellen van de Beweging voor de Emancipatie van de Niger Delta sturen de ene na de andere dreigmail naar persbureaus, en passen steeds weer nieuwe terreurtechnieken toe, zoals recentelijk het laten exploderen van autobommen. Eerder werden al medewerkers van oliemaatschappijen ontvoerd, pijpleidingen opgeblazen en olie-installaties aangevallen. Daardoor is al circa een kwart van de oliewinning in Nigeria uitgeschadekeld Shell is het voornaamste slachtoffer van de rebellen, van de 550.000 vaten die niet meer worden opgepompt, zijn 455.000 van de joint venture van Shell. De schade voor de Nigeriaanse overheid van het wegvallen van de olieproductie bedraagt alleen al over de maand februari ruim 700 miljoen dollar.

De schade voor Shell bedraagt dan grof geschat: 455 * 100 / 550 = 83% van 700 miljoen = 581 miljoen. De Nigeraanse staat is voor 70% eigenaar van de joint venture, Shell voor 30%. 30% van 581 = 174 miljoen dollar schade in februari. Maar misschien is de schade wel een stuk lager, want Shell zegt zelf niet zoveel te verdienen aan het Nigeriaanse zwarte goud.

Meer Afrikaanse olie:
China en VS doen mee in opstand Tsjaad

Lees ook:Shell helpt
Lees ook:Bloeden in Nigeria, bloeden aan de pomp
Lees ook:Shell weigert boete, rebellen Nigeria krijgen concessie
Lees ook:Nigeria deelt uit aan oliemaatschappijen
Lees ook:Shell beschuldigd van miljardenfraude in Nigeria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.