Chinese leider Hu schiet raak op olie-safari in Afrika

China voedt met haar deviezen vooral dictators en burgeroorlogen in Afrika, maar probeert nu ook goodwill te kweken. President Hu Jintou stelt dat China belangrijk gaat bijdragen aan een welvaartsstijging in Afrika. Hij heeft met het olierijke Nigeria in ieder geval wat lucratieve contracten getekend.

Hu trekt na twee dagen Nigeria verder naar Kenia, ooit een hoopvol land, maar ondertussen alweer afglijdend in hongersnood en ellende.
China krijgt de exploitatierechten van vier olieblokken bij de Nigeriaanse kust. In ruil daarvoor gaat China ondermeer een electriciteitscentrale bouwen en een snelle treinverbinding aanleggen tussen de Nigeriaanse hoofdstad Abuja en het economische centrum havenstad Lagos.
Het westen ziet het allemaal met lede ogen aan, schrijft AP, en ook in Afrika zelf wordt ondertussen al geklaagd. Net zoals West-Europa al werd overspoeld met Chinees textiel dat voor een appel en een ei op de markt werd geslingerd, klagen nu ook Afrikaanse bedrijven uit de markt te worden gedrukt door de grootschalige afzet van goedkope Chinese goederen.

Zie ook:
Chinese leider Hu op olie-safari in Afrika
Bin Laden zet het olie-wapen in
OPEC op het matje in Peking

Baas Exxon krijgt $ 400 miljoen pensioenpremie
The Economist debat: ontwikkelingshulp werkt niet

Lees ook:Chinese leider Hu op olie-safari in Afrika
Lees ook:China wil vrijhandelszone in Nigeria
Lees ook:China verdedigt Afrikaanse olie-safari
Lees ook:Olierebellen Nigeria waarschuwen China met bom
Lees ook:Chinese bank hype op beurs

2 reacties op “Chinese leider Hu schiet raak op olie-safari in Afrika

  1. Jooost

    ‘Afrikaanse bedrijven”? Heeft men bedrijven in Afrika? Ik dacht dat daar enkel heel veel oerwoud was en honger overal.

      /   Beantwoorden  / 
  2. mathijs

    Nou nou, Jooost. Je zou echt eens een reisje door Afrika moeten maken. Er is daar veel bedrijvigheid. En zelfs economische groei! Sterker nog: het land met de hoogste gemiddelde groei sinds 1960 is…. Botswana!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.