Shell weigert boete, rebellen Nigeria krijgen concessie

In Nigeria is de spanning tussen Shell en de lokale rebellen in de olierijke Niger delta weer gestegen, nu Shell weigert een boete van 1,5 miljard dollar te betalen voor milieuvervuiling in het gebied. Vier rebellengroepen hebben besloten samen te gaan werken.

Het gaat om ondermeer de Beweging voor de Emancipatie van de Niger delta, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de meeste onrust, en de moslimfundamentalisten van de Nigeriaanse Martelarenbrigade.
Shell wil de boete pas betalen als het hoger beroep is afgerond.
Vorige week was er nog een beetje hoop op meer rust in de Niger delta, omdat president Olusegun Obasanjo zich heeft neergelegd bij een uitspraak van het Nigeriaanse parlement dat hij geen derde termijn als president mag dienen.
Obasanjo sprak weer eens harde taal tegen de olierebellen, het Nigeriaanse leger zal hard ingrijpen als ze weer onrust zaaien. Maar, heel opvallend, hij heeft ook een olieconcessie gegund aan een bedrijf dat is gelieerd aan de militante groepen in de Niger delta, meldt de BBC.

Meer olie:
Cuba boort naar olie in Amerikaanse wateren
Olierebellen Nigeria waarschuwen China met bom
Chinese leider Hu schiet raak op olie-safari in Afrika

Lees ook:Shell beschuldigd van miljardenfraude in Nigeria
Lees ook:Shell hoopt op een beter Nigeria
Lees ook:Shell helpt
Lees ook:Shell wil wiedergutmachen met Ogoni’s Nigeria
Lees ook:Bloeden in Nigeria, bloeden aan de pomp

Eén reactie op “Shell weigert boete, rebellen Nigeria krijgen concessie

  1. Sarge

    Shell heeft gelijk dat ze pas betalen na het hoger beroep. Als ze dat eerder doen en uiteindelijk winnen ze toch dan is dat geld allang verdwenen in de zakken van de rebellengroepen en de corrupte regering…. en niet ten bate van de rechtschapen en gedupeerde burger.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.