Shell uit Ogoniland, Nigeria geschopt

Het is bommetje op Shell op het moment. Nadat Rusland de milieuvergunning van Shell heeft ingetrokken voor het peperdure Sakhalin-II project, trekken Nigeriaanse autoriteiten nu de exploitatielicentie van Shell in Ogoniland in de Niger-delta in. Wanneer dat precies gebeurt, is nog niet bekend.

Er is gelukkig geen man over boord, want alhoewel Shell het recht heeft acht olievelden in Ogoniland te exploiteren, zijn die sinds 1993 niet meer in bedrijf. Wanneer Nigeria de licentie intrekt, is nog niet bekend.

Leden van de Ogoni-stam, onder leiding van Ken Saro-Wiwa, hebben jarenlang geprotesteerd tegen Shell, vanwege vervuiling door olie morsen. Niet alleen in Nigeria zelf, in de hele wereld kwam Shell daardoor in de problemen.

De toestand in Nigeria, die een dieptepunt vond in de executie van Saro-Wiwa in 1995, viel ongelukkig samen met het afzinken van olieplatform de Brent Spar. Consumentenboycots in met name Duitsland en Nederland brachten Shell op de knieën. De oliemaatschappij heeft sindsdien ‘issuemanagers’ in dienst om dit soort pr-problemen te voorkomen.

Shell week na 1993 uit naar andere delen van de olierijke Niger delta in het zuiden van Nigeria, maar ondervindt daar sinds begin dit jaar ook hevige tegenwerking van rebellen van de Ijaw-stam. Door de aanvallen van de rebellen worden nu volgens schattingen zo’n 800.000 van de dagelijkse output van 2,4 miljoen vaten niet meer geproduceerd.

Meer olie:
Trafigura veroordeeld voor olie-voor-voedselfraude
Moody’s pakt oliehandelaar John Deuss aan
België zet in op bio-energiemythe

Lees ook:Shell wil wiedergutmachen met Ogoni’s Nigeria
Lees ook:Shell helpt
Lees ook:Shell weigert boete, rebellen Nigeria krijgen concessie
Lees ook:Shell zet record in Nigeria met nieuwe techniek
Lees ook:9 Doden in Niger delta, rebellen zweren wraak

3 reacties op “Shell uit Ogoniland, Nigeria geschopt

 1. Sarge

  Zoals vermeld is het bijna een storm in een glas water daar inderdaad sinds 1993 geen olie is gewonnen in Ogoniland.
  Het is wel zo dat tegenwoordig alle oliebezittende landen een beetje gretig en geil worden van de hoge olieprijzen.
  Wat ze echter vergeten is dat ze zonder de Europese en Amerikaanse oliemaatschappijen die ze nu proberen uit te roken, zelf nog geen half vaatje olie naar boven kunnen krijgen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. henk

  Juist Sarge. Zonder westerse bedrijven krijgen ze weinig voor elkaar

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sarge

  Ik heb zelfs begrepen dat Gazprom één van de meest inefficiente bedrijven ter wereld is. Het zou dus wel eens niet in het belang van Rusland kunnen zijn de buitenlandse bedrijven zo slecht te behandelen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.