Olieprijs daalt door onderuithalen hedge fund

De daling van de olieprijs de laatste weken zou te maken hebben met uitglijden van een Amerikaans hedge fund. Maar het zal waarschijnlijk niet betekenen dat de olieprijs veel verder zakt, want Saoedi Arabië kan waarschijnlijk echt niet meer oppompen dan ze nu doen.

 

Veel oliewatchers stellen dat speculanten niet meer zijn dan smeerolie, herverdelers, en geen grote invloed op de olieprijs hebben, omdat ze geen fysieke olie kopen en in een pakhuis verstoppen. Maar het onlangs omgevallen hedge fund SemGroup zou toch zo veel opties hebben gekocht dat het de prijs tot boven de 140 dollar stuwde. Na het uitroken van het fonds en het faillissement kwamen zoveel oliefutures op de markt dat de prijs weer ging dalen.

Maarvoor u gaat juichen en dansen, wat betreft de fysieke olie ziet het er toch naar uit dat de prijs niet veel verder zal dalen. Het weekblad Business Week heeft documenten in handen die zouden bevestigen wat al lang wordt vermoed: Saoedi Arabië zit aan zijn tax en kan echt niet meer oppompen dan ze nu al doen.

meer olie:

 

Lees ook:Huis in Nederland minder waard door dure olie
Lees ook:Britse wapenhandel mag ongestraft omkopen
Lees ook:Geen goedkope olie meer
Lees ook:Wereld niet klaar voor goedkope olie
Lees ook:Syrië als Ruslands springplank in koude oorlog

3 reacties op “Olieprijs daalt door onderuithalen hedge fund

 1. Danny

  Andere verklaring van de tijdelijk dalende olie prijs.

  De vraag naar olie is in elastisch zeggen vele economen dit is ook zo op zeer korte termijn zo, als je met je auto naar je werk moet tank je gewoon ook al is de benzine weer een stuk duurder.

  Maar als de olie maar lang genoeg duur is dan worden er wel maatregelen genomen en dat zie je nu in de USA gebeuren. De vraag wordt daar nu beduidend minder omdat;

  • Vrachtwagen zijn wat langzamer gaan rijden.
  • Er worden nu massaal kleinere auto’s verkocht die niet 1 op 6 rijden maar 1 op 16.
  • Vakanties worden in de buurt gepland.
  • Isolatiemateriaal is niet aan te slepen.
  • In new-york stad wordt massaal gefietst.
  • Er komen grote windmolenparken online.

  Nog vele andere voorbeelden zijn te noemen, zo zie je op een wat langere termijn is de vraag wel elastisch en daar zijn de OPEC landen nu weer bang voor.

  Overigens zal de vraag naar olie komende jaren sterk blijven toenemen uit o.a. Azië met een 10 % groei in China zullen daar nog heel wat auto’s worden verkocht.

  Danny

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.