Milieulobby liegt over gloeilampverbod

Het Europarlement stemde vandaag in met het geleidelijke verbod op de verkoop van gloeilampen, dat in 2012 moet leiden tot één Europa met spaarlampen, felwitte LED-verlichting en andere zuinige verlichting. Tijd voor feest bij geitenwollensokken, en dat betekent als vanouds: op het leugenachtige af overdrijven.

Zo stelt Milieu Centraal dat een gemiddeld huishouden door het verbod jaarlijks 95 euro goedkoper uit is, als we alle gloeilampen vervangen door spaarlampen. Want, stelt de *kuch* voorlichtingsorganisatie, een gemiddeld huishouden heeft VEERTIG lampfittingen in huis.

Maarrr, blijkt uit een steekproef van Bizniz.Blog (n=3), dat klópt helemaal niet. De redacteuren van dit blog hebben respectievelijk 20 en 14 fittingen in hun riante respectievelijke Amsterdamse appartementen, in de ruime 2-onder-1-kapper van ‘t ouderlijk huis komen we na driemaal hertellen ook niet verder dan 25. Komt u thuis tot de veertig? Misschien u als Bizniz-lezer wel, maar Jan Modaal niet.

Dit riekt naar falsehood, distortion and propaganda. Leugens, halve waarheden, statistieken. De milieulobby moet vooral zo doorgaan, straks gelooft echt niemand meer in het broeikaseffect.

Update: de collega’s van groen.blog rekenen de besparing iets realistischer voor: 25 tot 50 euro.

Lees ook:Verklaring directie Bizniz Blog over krokettengate
Lees ook:Klantvriendelijkheid voor beginners (e-learning)
Lees ook:Colofon
Lees ook:Boze Volkskrantbaas haalt krant op bij bezorgers
Lees ook:Blog.nl bestaat een jaar

4 reacties op “Milieulobby liegt over gloeilampverbod

 1. Hans van Dijk

  Beste blogger,

  Het aantal fittingen in huis is geteld door EnergieNed. Dat is onze bron. Het bedrag van 95 euro is gebaseerd op het vervangen van de 25 gloeilampen in huis door spaarlampen. De rest van de fittingen gebruiken andere lichtbronnen. Milieu Centraal geeft onafhankelijke informatie over milieu en energie die wordt getoetst door een wetenschappelijke commissie voordat we publiceren. Bepaald geen milieulobby. We geven talloze tips om het broeikaseffect tegen te gaan, want uw zorg daarover is terecht.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan-Willem Navis

  Toch lijkt me het aantal van veertig fittingen per woning wel erg hoog. Niet heel Nederland woont in villa’s

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jeroen Bartels

  Zo blijkt maar weer eens dat liegen met statistiek heel gemakkelijk wordt als je de basale regels van een representatieve steekproef niet hanteert. Uit onderzoek van LightRec door GfK Panelservices (n=3000!!) blijkt dat een gemiddeled huishouden 57 lampen in huis heeft. Dus het aantal zoals geschat door Milieu Centraal is nog aan de lage kant. Milieu Centraal is overigens geen milieulobby, maar een informatiepunt. Overigens heeft een gemiddeld huishouden nu al 9 spaarlampen in huis waarvan er 6 in gebruik zijn. De redacteuren van Bizniz.blog wonen blijkbaar niet zoals gemiddelde Nederlanders wonen, want die hebben veelal wel een tuin en een garage en kinderen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. John

  Als ik bijvoorbeeld hier kijk:

  http://www.ledlamp.nl/#s111211

  Dan zie ik dat ik voor een 40W ongeveer een tientje per jaar bespaar. Ik geloof dat ze rekenen met 4 branduren per dag. Dat moet toch kunnen?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.