Kooistra spreekt over liquidatiepoging

In Dagblad van het Noorden een interview met de geplaagde horecamagnaat Sjoerd Kooistra. Hij werd ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven aan verdachte Iwan O. om voormalig medewerker Juan Knoppel te liquideren.

Kooistra zegt niets met de aanslag te maken te hebben. Wel geeft hij toe 60.000 euro aan Iwan O. te hebben betaald. O. staat voor de rechter op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatiepoging van Juan Knoppel, getrouwd met Kooistra’s lievelingsnicht en rechterhand in het runnen van het horecaimperium. Knoppel en Van der Veens jongste van drie kinderen is vernoemd naar oom Sjoerd.
Kooistra legt uit: “Ik ben gelijk na de aanslag naar Groningen gereden en heb zo snel als mogelijk aan Juan gevraagd wat er in vredesnaam aan de hand kon zijn. Hij verzekerde mij dat er een zakelijk geschil was.” Een zakelijk geschil was het zeker. De Groningse politie stelde vlak na de aanslag vast dat het om een moordpoging ging. “Het is niet zo dat iemand heeft geprobeerd schrik aan te jagen,” concludeerden de speurneuzen.
Later meldde Iwan O. zich bij Kooistra, die de café-uitbater bevestigde dat sprake was van ‘een zakelijk geschil’. (Het betrof een investering in een wietkwekerij, verklaarde Iwan O. eerder voor de rechtbank). Kooistra ontving O. op zijn kantoor in het herenhuis aan de Groningse Hereweg. “Ik kreeg te horen dat Juan een afspraak niet was nagekomen. Iwan wilde 60.000 euro om het probleem voorgoed uit de wereld te helpen. Dat wilde ik ook, dus heb ik het geld beschikbaar gesteld.”Kooistra was wel zo slim om te eisen dat de transactie onder notarieel toezicht werd verricht, tegen de zin van Iwan O.. Die ontpopte zich vervolgens tot een soort Willem Holleeder en probeerde hem af te persen, aldus Kooistra. Opletten heren vastgoedhandelaren in Amsterdam hoe de Groninger het varkentje waste: gewoon naar de politie gaan, zo simpel is het. “Hij wilde 100.000 euro lenen. (…) Ik heb geweigerd, ik laat mij niet afspersen.” Vervolgens kreeg Kooistra zeven brieven van O., waarin hij eerst steevast naar de gezondheid van de kroegbaas informeerde. “De briefjes zijn allemaal naar justitie gegaan. Die Iwan moet gedacht hebben dat hij mij even kaal kon plukken. Hij was aan het verkeerde adres.”

Zie: Kooistra’s liquidatie update

Gerelateerd: Heineken moet afspraken met Kooistra openbaren

Lees ook:Hoger beroep over Sjoerd Kooistra’s linke neefje
Lees ook:Justitie hoort kroongetuige Kooistra’s linke neefje
Lees ook:Kooistra update
Lees ook:Kooistra’s linke neefje
Lees ook:Kooistra’s liquidatie update

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.