Kooistra verkoopt weer café in Amsterdam

Uitverkoop bij horecatycoon Sjoerd Kooistra. Na Keyzer en de Oesterbar verkoopt hij ook het Amsterdamse café Ritz aan het Rembrandtplein. Aan voormalige vijanden nog wel, de tweelingbroers Poppes, eigenaren van de naast Ritz gelegen discotheek Escape en café De Kroon.

Bron foto
Poppes betaalde 1,275 miljoen euro voor Ritz. Dat is minder dan Kooistra vroeg; hij wilde aanvankelijk 1,5 miljoen euro. En dat terwijl Kooistra ooit de ambitie had om op het Rembrandtplein een gehele ‘wand’ te bezitten, net als de zuidzijde van de Grote Markt in Groningen. Maar het is ook niet voor het eerst dat Kooistra iets verkoopt aan de noordzijde van het plein, want jaren geleden al deed hij café Monico van de hand.
De precieze reden van de verkoop is onbekend, maar Kooistra wil of kan niet meer investeren in de zaak. De broers Poppes hebben nog wel fondsen liggen en gaan de zaak stevig vertimmeren, kondigen ze aan in Het Parool.
Toen Ton Poppes hoorde dat Kooistra van de zaak af wilde, stapte hij op hem af. Of hij kans van slagen had, was absoluut niet zeker. Want Kooistra zei in januari 2003 in Het Parool over de broers:

“Zoals iedereen uit Groningen werd ik eerst boer genoemd. Ik kan daar wel om lachen, want ik ben ondertussen de grootste horeca-ondernemer van Amsterdam.”
Dat werd hij niet zonder slag of stoot. In 1997 wilden de gebroeders Poppes, eigenaren van De Kroon en de Escape, Pinnokio overnemen. Maar Kooistra was hen te vlug af, en maakte er café Three Sisters van. “Nou, dan heb je een stuk afgunst. Ik heb clandestien een serre gebouwd voor de Three Sisters. In Amsterdam zijn alle serre’s clandestien gebouwd, alleen ik moest hem weer afbreken, omdat de gebroeders Poppes mij hadden verraden bij de gemeente. En dan ben ik wel zo, wat ik in mijn kop heb, vergeet ik niet.”
Later kwam een zaaltje vrij naast De Kroon dat voorheen werd gebruikt door de NOB. Een ideale gelegenheid voor De Kroon om uit te breiden, ware het niet dat Kooistra er eerder achter kwam dat het NOB vertrok. “Als ik de Poppes een hak kan zetten door die bovenzaal te huren, laat ik dat niet na. Ik neem – op een legale manier – zakelijk wraak. Dat is mijn natuur, en dat moet ook als je deze omvang hebt in de horeca. Dan moet je glashard zijn.”
Hard zijn heeft ook de beroemde homokroeg Havana de das omgedaan. “Nadat de huurperiode om was, vroeg huurbaas Bertus Luske (grote vastgoedman – HWS) ineens een dubbele huurprijs. En waarom: omdat je toevallig Kooistra bent, omdat je toevallig iets meer hebt dan een ander. Dan kun je maar één ding doen: de huur opzeggen, omdraaien en wegwezen.”

Meer Kooistra:
Justitie hoort kroongetuige Kooistra’s linke neefje
Klanten kopen café Kooistra op

Lees ook:Cafémogol Kooistra zou ook Three Sisters verkopen
Lees ook:Sjoerd Kooistra laat zich niet wegjagen uit Amsterdam
Lees ook:Sjoerd Kooistra loost ook Bodega Keyzer
Lees ook:Rookverbod redt horecatycoon Sjoerd Kooistra
Lees ook:Kooistra houdt Breda 5 jaar verstoken van 3 Gezusters

Eén reactie op “Kooistra verkoopt weer café in Amsterdam

  1. Japie

    Sympathieke man toch, die Kooistra!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.