Nederland probeert weer geld te trekken uit Indonesië

Vice-premier en minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst pakt het anders aan dan Jan Pronk als het gaat om Indonesië. Samen met Bernard Wientjes van VNO-NCW trekt Brinkhorst eind deze maand met een trits bedrijven naar Indonesië om te kijken of er nog wat te halen valt.

Zo valt te lezen in een persbericht. Er reizen in totaal 35 bedrijven mee, uit sectoren als infrastructuur (spoorwegen, energievoorziening, bruggen, wegen), de maritieme sector (scheepsbouw, baggeren), de financiële sector en de medische sector. “Gedurende de handelsreis hebben bedrijven de gelegenheid om in contact te komen met potentiële zakenpartners om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden die deze markt met zo n 225 miljoen consumenten te bieden heeft.” Moeten het er wel 225 miljoen blijven, een beetje uitkijken met die marinefregatten dus.

Zie ook: Elsevier mengt zich weer in strijd om Indië

Illustratie: Sebe Emmelot

Lees ook:ADV: 5 tips om ziekteverzuim te beperken
Lees ook:Brinkhorsts plan voor wereldvrede
Lees ook:Gang-bang in Nigeria: multinationals huren bendeleden in
Lees ook:George W. Bush in Indonesië op milieutour
Lees ook:Vastgoedkenners adviseren: huisjesmelken

6 reacties op “Nederland probeert weer geld te trekken uit Indonesië

  1. Geerke

    Baggeren okee, maar inmiddels hebben Indonesiërs allang bewezen dat ze echt zelf wel wegen en leidingen kunnen aanleggen! Banken, economen en dokters zat daaro. En die 225 miljoen mensen kunnen echt geen wegen kopen, zeker niet van buitenlanders (en ook nog voormalige bezetters!). Wanneer gaat Indonesia nou eens zijn eigen zaakjes opknappen ipv dat getreuzel en geslijm? Just say no, Indonesia! Interessante site trouwens, antenna.nl, ook veel info over Papua!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jooost

    Ik kan me er prima in vinden. Gaan we eindelijk eens ergens wat halen in plaats van iets brengen.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Josse

    Precies. Bovendien, zonder ons was Indonesië niet eens één land geweest maar een grabbelton aan eilandstaatjes onder feodaal gezag.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Henk

    Klopt Josse. Daarvoor hebben Soekarno cs, ondanks de 350 jaar onderdrukking en cultuurstelsel, Nederland ook credits voor gegeven. De republikeinse regering heeft in 1950 ook het Nederlands-Indische wetboeken in stand gehouden, Soekarno had waardering voor de traditie van het Nederlandse recht. Pas een paar jaar geleden zijn alle wetteksten definitief vertaalt in het bahasa, daarvoor moesten Indonesisische rechtenstudenten Nederlands leren.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Henk

    He Geerke, Koop Tsjuchum doet al uitgebreid zaken in Indonesië. Vandaar al dat smeergeld, dat nog tijdens de parlementaire enquete ter sprake kwam. Wegen, tunnels, etc kan complex zijn, daarom werken in heel veel landen buitenlandse bedrijven met lokale onderaannemers, of aannemers met buitenlandse onderaannemers. Er werken ook Nederlandse bouwbedrijven in Duitsland. Dat zegt niets over de aanwezige expertise in Duitsland.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.