U2 kiest ook voor belastingparadijs Nederland

U2 naar belastingparadijs NederlandTerwijl iedere ster met een beetje eigen vermogen de biezen pakt naar België of Monaco, kiezen de accountants van popsterren juist voor Nederland vanwege haar gunstige belastingklimaat. Ook U2 is tegenwoordig een Hollands produkt.

De Volkskrant schrijft vandaag dat in navolging van de Rolling Stones ook de Ierse band van ‘wereldverbeteraar’ Bono haar vennootschap heeft ondergebracht in Nederland. Op het adres Herengracht 655 te Amsterdam, hetzelfde pand als de Stones, die vanavond optreden in de Amsterdam Arena. De reden: belastingverhogingen in Ierland. Bono is het zat dat de zuurverdiende 255 miljoen euro die zijn band jaarlijks casht, extra wordt belast door de Ierse overheid. Nederland heeft geen belasting op royalties.

Voor radiostations die een verplicht quotum aan Nederlandse muziek moeten draaien is het wellicht goed nieuws, voor de Ieren minder. Bono helpt graag de minderbedeelden in de wereld, maar hoewel de Ierse economie nou niet bepaald een sterke is, laat hij zijn landgenoten (over wie hij vroeger deerniswekkende liedjes schreef) nu in de steek.

De kapitaalvlucht naar Nederland ligt dan voor de hand, want het belastingtarief dat de Stones hebben betaald, ligt volgens de Volkskrant op 1,6 procent. Dat is de helft van het speciale kortingstarief (3 %) dat de bewoners van woonwagenkamp Vinkenslag in Maastricht tot voor kort moesten betalen. Grote vraag nu: welk tarief betaalt Frans Bauer?

Lees ook:Familie Forbes is Bono’s nieuwste goede doel
Lees ook:Humor bij de Volkskrant
Lees ook:Justitie zoekt nooduitgang in Probo Koala-zaak
Lees ook:Een stukje volkseducatie: Volkskrant verkoopt poll
Lees ook:Anti-Klink manifestatie in Amsterdam

4 reacties op “U2 kiest ook voor belastingparadijs Nederland

  1. Mathijs

    Nee, de grote vraag is: wat schiet Nederland er mee op, om belstinghaven te zijn voor superrijke popsterren (en belastingparia van de OESO): antwoord: bijna niet, alleen een paar slimme fiscalisten en advocaten verdienen er aan. Bizar.

      /   Beantwoorden  / 
  2. henk

    1,6% x een paarhonderd miljoen is meer dan 10% x niets, toch?

      /   Beantwoorden  / 
  3. henk

    En Bono houdt meer geld over voor de arme kindjes in Afrika.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jan-Willem

    En voor z’n eigen portemonnee…. aan het goededoelengehalte van bono’s geweten wordt al sinds de jaren tachtig getwijfeld. Is natuurlijk ook mooie marketing

    @matthijs: ‘t is inderdaad bizar

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.