Milieulobby haalt succesje bij banken

Fortis en de Rabobank gaan plantages die geld lenen, achter de vodden aanzitten over hun duurzaamheid. Dat is een succesje voor de milieulobby, die hier al een tijdje voor ijvert. Maar het is de vraag of de banken dit waar kunnen maken.

 

Een jaar geleden publiceerde Milieudefensie een onderzoek (pdf) naar de betrokkenheid van Nederlandse banken bij palmolieplantages in Zuid-Oost-Azië. Vanaf de jaren negentig leenden de grote vijf Nederlandse banken veel geld voor de aanleg van deze plantages, met name in Indonesië.

Conclusie: niet dat de banken niet van de schadelijke effecten op het milieu (ontbossing, monocultuur) en de maatschappij (landonteigening) wisten, en ze hielden er ook wel rekening mee, maar het mocht allemaal wel wat enthousiaster. Dat klinkt lief, en dat is het ook, voor wie bedenkt dat ze bij Milieudefensie nog steeds de jaren-zeventigretoriek aanhangen van het rijke Noorden van de wereld dat het arme Zuiden uitbuit.

Liefhebbers slaan er de dependenciadogma's nog eens op na. En wie de ironie van dit stukje geschiedenis in de praktijk wil zien, neme een kijkje bij de Che-tentoonstelling in het Tropenmuseum. Guerillamarketing, maar dan net even anders.

Vandaag maakten Fortis en de Rabobank bekend dat zij hun palmolie-investeringen inderdaad beter gaan controleren, zoals Milieudefensie graag wil. De twee banken gaan als eerste financiële instellingen in Nederland in kaart brengen welke invloed hun leen- en investeringsgedrag heeft op het klimaat. Directe aanleiding is een rapport van Dutch Sustainability Research. Volgens dat onderzoek produceren de grootste vier Nederlandse banken met hun investeringen 750 megaton CO2-uitstoot. 

Fortis gaat ab sofort haar klanten aansporen duurzamer te produceren. Het is afwachten of dat bij woorden blijft, of dat de Fortis klimaatadviseur echt gaat zeggen 'dank u en tot ziens', wanneer bedrijven weigeren milieuvriendelijker te gaan produceren. En met de stijgende palmolieprijs zal het vast niet moeilijk zijn om een nieuwe bank te vinden.

Lees ook:Beleggingssites meeste banken waardeloos
Lees ook:Nederlandse staat betaalt extra risicopremie op kapitaalmarkt
Lees ook:De ontmanteling van Fortis is de schuld van België
Lees ook:Verbod op short selling: wat maakt het uit?
Lees ook:Sparen beloont banken voor slecht gedrag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.