Criminelen klaar met dollar, schakelen over op echte en valse euro’s

Door het wegglijden van de dollar schakelen steeds meer criminelen over op de euro. Niet alleen op echte euro's, ook het aantal vervalsingen neemt snel toe. En dat is niet goed voor de euro, want daar zijn net als van de dollar al veel meer van gedrukt dan de bedoeling was.

 

Eerder dit jaar was ik op pad met een 'straatmanager' van een Amsterdamse winkelstraat. En achter de toonbanken viel me een groot aantal posters op waarin werd gewaarschuwd voor valse biljetten.

Het schijnt het ernstiger dan ooit te zijn, valse biljetten. Voor winkeliers vervelend, want als ze een vals biljet inleveren bij De Nederlansche Bank of de politie, zijn ze hun geld simpelweg kwijt, dat wordt niet vergoed.

Veel winkeliers zullen dan ook niet geneigd zijn die valse biljetten uit het systeem te halen, terwijl we al met een hoge geldgroei, het m3-cijfer in vaktermen, zitten. Want officiële euro-bankbiljetten zijn stevig bijgedrukt de afgelopen jaren; 12% meer. Veel meer dan de bedoeling was, dat was maximaal 4,5%. Het is nog niet zo erg als met de dollar, zo kan elke drugsdealer of wapenhandelaar je uitleggen, maar toch.

Aangezien de groei van de economie natuurlijk geen 12% is, zou dat maar één ding kunnen betekenen: inflatie. Maar in monetaire kringen kan men altijd precies uitleggen dat dit niet het geval is, alhoewel hun uitleg voor een simpele burger als ik de dag erop nooit meer te recapituleren is.

Maar vrijdag hoorde ik iets anders van iemand die het kant weten. Ahoewel in monetaire kringen steeds minder waarde wordt gehecht aan dat m3-cijfer, is men naar het schijnt in diezelfde kringen ondertussen het er toch wel over eens dat de lage rente en de hardrollende geldpersen de huidige kredietproblemen in het financiële systeem hebben verergerd.

 

Lees ook:Debat: loopt de euro risico of niet
Lees ook:Crisis in cocaïne
Lees ook:Biologische landbouw stimuleert honger en armoede in Afrika
Lees ook:Zanger Nigeriaanse fraudehit in Amsterdam opgepakt – video
Lees ook:Iran stapt over op euro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.