Azijnvoorraden Johannes van Dam uitgeput

Het gaat goed met culinair recensent Johannes van Dam. Te goed. Want
sinds z’n eet-encyclopedie goed verkoopt, is er hyperinflatie op de
eens zo gezaghebbende culinaire koerslijst van het Parool.

Van Dams aflevering van de rubriek Proefwerk in het Parool van
afgelopen zaterdag: op elke gang was wel wat aan te merken, de soep was
flauw en de haring zelfs tranig. Cijfer? 7,5. De chef-kok zal tevreden de krant hebben dichtgeslagen.

Hyperinflatie
kenmerkt de Johannes van Dam van na 17 november 2005. Toen presenteerde
hij zijn boek De Dikke Van Dam, een eetencyclopedie die beter verkoopt
dan een kroketje bij de Febo.

Gevolg is, dat dat Febo-kroketje binnenkort waarschijnlijk een 8 krijgt in
een zaterdags stukje in het Parool. Want Van Dam
geeft steeds hogere cijfers.

Zo gaf hij de afgelopen tien afleveringen maar liefst drie keer een 9 (+/-) en vier keer een 8 (+/-). Flo kreeg zelfs een 9,5. Dat kan niet, zegt journalistiek expert Ton van Dijk (Universiteit Groningen). "Een 10 is voor God, een 9 voor de docent en een 8 voor de beste leerling."

De
restaurateur die in 020 trots een recensie met een 8 op het raam plakt, wordt
inmiddels met hoongelach begroet. En de Italiaan aan de Elandsgracht
(9) had afgelopen donderdag binnen tien minuten plek voor een groep van
zeven man.

Amsterdam neemt afscheid van het tijdperk waarin een
8+ van Van Dam op je ruit garant stond voor minstens een half jaar de
tent vol met soapies. Nu is er plek zat. De hype is niet meer. Johannes
has run out of vinegar

Is
hij zo blij dat hij dankzij z’n boek bij de grote jongens hoort? Wil
hij zijn pensioen verder aanvullen met dagelijks een voordelig
restaurantbezoekje? Waar is de kritische journalist?

Update: Hier, zegt Johannes van Dam desgevraagd. We zitten er volgens hem goed naast. Van Dam sloeg aan het rekenen en rekende ons voor dat het jaargemiddelde van 2006 op 7,5 ligt. En dat is precies het gemiddelde over vrijwel alle voorgaande jaren. "Over foute perspectieven gesproken dus!" Waarvan akte.

Ook de horeca krijgt de schuld: "Maar ja, ere wie ere toekomt: de laatste tijd is er in Amsterdam een nieuw type restaurant populair geworden dat, zo waar, richting de brasserie/bistro van Parijs gaat, met niet al te duur eten dat zonder veel kapsones is samengesteld. Daar serveren ze Œgewone mensen eten¹, zonder de statusfrutsels waar veel sterrenzaken patsers mee weten te verleiden. Eten voor gewone mensen, dat is waar ik voor teken en het is wat we nodig hebben. We hebben het geluk dat dit soort eten in de mode is gekomen, al weten we niet hoe lang. Dat feit kan natuurlijk aan mij niet voorbijgaan."

Lees ook:Oesterbar zonder Kooistra nog slechter
Lees ook:Cees van der Hoeven beste topman ooit
Lees ook:Aandelen Het Parool met vermeend 800% rendement
Lees ook:Passief meeneuken
Lees ook:Femke Halsema: koop mijn nieuwe boek niet

2 reacties op “Azijnvoorraden Johannes van Dam uitgeput

  1. henk

    Onze vaste lezers gaan graag lekker uit eten. Een stukje lifestyle naar de mensen toe.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Josse

    zou je niet een keer van naam veranderen?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.