Tweede Kamerlid Thieme blijkt lid van sekte

Parlementariër Marianne Thieme, voorvrouw van de Partij voor de Dieren, is lid van een sekte. Ze zit bij de zevendedagsadventisten, die de Tien Geboden nogal fundamenteel nemen, en het ook niet zo hebben op homo’s naar het schijnt. 

 

Godsdienstwaanzinnig, zo zou je ze ook kunnen noemen. Bekendste voorbeeld van hoe dat mis kan gaan was de tak aan de boom van de zevendedag in Waco, Texas. Die draafde in 1993 onder leiding van David Koresh, voorganger annex wapenhandelaar, nogal door. (zie laatste bericht onderop).

Stan de Jong komt op Witheet met een treffend voorbeeld van de manier van denken in deze beweging:

Op internet mengt [de prominente zevendedagsadventist Niko Koffeman, de ruziemaker van de SP en Llink] zich in discussies over de twaalf sterren op de Europese vlag. Omdat die cirkel opvallende gelijkenis vertoont met vroege afbeeldingen van Maria, geldt dat in Koffemans kring als een bewijs van de (te) grote invloed van de katholieke kerk (het Vaticaan) op de EU.

Weinig verlicht geraaskal en niet echt progressief dus. Goed, behalve voor paarden- en varkensvlees, garnalen en ongeschubde vis dan, die eten ze niet op. Leren schoenen zijn geen probleem. Homo zijn weer wel.

Meer dierennieuws: 
Exclusieve sport olifantpolo bedreigd
AD wint lezer terug met dierennieuws
Unilever ook tegen biobrandstof

Lees ook:Homo’s passen niet in Thiemes ‘volmaakt geschapen wereld’
Lees ook:Solliciteren op Wall Street moet niet zo (video)
Lees ook:Brinkman invloedrijkste Nederlander, misschien
Lees ook:Waarde vingerafdrukken nog nooit wetenschappelijk bewezen
Lees ook:CNV roept vakantiewerkers op tot luiheid

23 reacties op “Tweede Kamerlid Thieme blijkt lid van sekte

  1. Bart

    Niet direct spreken van sekte en godsdienstwaanzinnig. Zevende dag adentisten beschouwen, net als de Joden, de zaterdag als de rustdag.Daar is toch niet zo veel mis mee? Waanzinnig zijn de aanhangers allerminst.

      /   Beantwoorden  / 
  2. henk

    Niet direct nee, maar in dit geval wel. Er zit wel wat meer achter dan alleen die zaterdag. Het is een fundamentalistische stroming. Klik op de linkjes en google zelf nog even zou ik zeggen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. martin

      En jij gelooft alles wat je op het internet kunt vinden???
      Een realistischer beeld krijgt je wanneer je eens een van hun diensten zou bezoeken en zou praten met de ‘echte’ mensen die hier lid van zijn.

      Meestal vallen ze wel mee (natuurlijk – de uitzondering bevestigt de regel)

        /   Beantwoorden  / 
  3. remco

    Via ‘nogal’ en ‘naar het schijnt’ de conclusie ‘godsdienstwaanzinnig’ trekken. Tjooooo! Ik weet niet, Henk, ik heb het beste met je voor, maar dit….
    Als je iets wilt zeggen, zeg het dan gewoon.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Klaas Eerdewij

    In Duitsland zijn de meeste winkels op zaterdagmiddag dicht, ze doen het daar economisch toch niet veel slechter dan bij ons

      /   Beantwoorden  / 
  5. Deborah

    Ik vind dit wel een heel erg lage verdachtmaking eerlijk gezegd. Die adventisten zijn met 20 miljoen leden één van de grootste en snelst groeiende protestantse kerken ter wereld.
    Ik zou niet weten wat daar mis mee is en al helemaal niet waarom een politicus verdacht gemaakt wordt die lid is van een kerk. Misschien heb je eigenlijk iets anders tegen die mevrouw, bijvoorbeeld dat ze opkomt voor dieren? Zeg dat dan gewoon. Met dit soort berichten diskwalificeer je jezelf vooral.

      /   Beantwoorden  / 
  6. henk

    Remco, er staat wat er staat: er zit een sektelid in de Tweede Kamer. Niets meer, geen dubbele bodem, geen verborgen boodschap, geen codes. Je kan ook Groenlinks stemmen.
    Maar goed, mischien is dit stukje inderdaad niet helemaal duidelijk geweest. Voor wie het nomaal vindt dat de 12 sterren op de vlag staan voor de invloed van het vaticaan op de EU, zou dit van de Wikipedia, doorgaans redelijk betrouwbaar, misschien verlichting kunnen brengen. De 7e dag mensen denken dat het eind der tijden nabij is, het is een apocaliptische sekte.

    “Zij geloven dat Jezus Christus elk moment terug zal komen naar de aarde.” “Profetieën, met name uit de Bijbelboeken Daniël en Openbaring, vormen voor hen een sleutel om te weten dat deze tijd de eindgeschiedenis zou inluiden van het menselijk leven op aarde.”

    Ze hebben zelfbenoemde leiders/profeten die nogal wat wijsheid in pacht hebben dus. Wie dit niet gelooft is brandhout voor het hellevuur; voor alle duidelijkheid, er is geen tussendoorroute. (antwoord 31 is één van meerde via google te vinden getuigenissen, maar deze is wel leuk.)

    De Engelse Wiki over de 7e dag adventisten is ook een aanrader.

    Hoeveel mensen hier lid van zijn, maakt niet zoveel uit. Maar liever niet in de Tweede Kamer. Dat Thieme zo’n radikaal geloof aanhangt is toch anders dan hoe het over kwam tijdens de campagne. Op mij althans. Vind ik toch belangrijk om te weten.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Sander van Lieshout

    Het lijkt mij niet echt een probleem dat zij dit geloof belijdt. Zevendedagadventisten, wat voor kwaad doen zij de wereld aan? Om dat geloof meteen een sekte te noemen is wel heel kortzichtig en populistisch. Zevendedagadventisten doen weinig andere mensen kwaad en zichzelf ook niet, dat lijkt me heel belangrijk. Of is elke vorm van geloof of fundamentalisme, in ieder geval mensen die tenminste nog ergens in geloven, een sekte?
    Wees blij dat er mensen zijn die nog idealen hebben en daar bijvoorbeeld iets praktisch mee doen, zoals zorgen dat dieren minder slecht behandeld wordt. Lijkt mij zinvoller dan een blog schrijven over bizniz….
    Als je dit soort berichten schrijft om reacties te genereren, zou het fijn zijn als je dat toegeeft. En anders zou ik zeggen: verdiep je eens in het onderwerp.

      /   Beantwoorden  / 
  8. henk

    Ik had even niks anders met dieren

      /   Beantwoorden  / 
  9. Leo

    Sjonge, moeten we de aanhang van de katholieke kerk nu ook uit de politiek gaan bannen omdat het vaticaan er ook hier en daar extreme standpunten op na houdt? Persoonlijk verbaast het me niet dat iemand die zoveel onrecht en ellende voor haar kiezen krijgt steun zoekt bij een religieuze organisatie, zoals overigens het gros van de mensheid. Met homohaat en dat soort dingen hoef je niet aan te komen, er zijn ook echt wel moslims en christenen die binnen hun geloof wat minder radicale standpunten innemen. Zou Marianne niet toevallig een wat gematigder lid van kunnen zijn (als vrijwillig alleenstaande moeder)? Al met al merk ik voorlopig niets van ‘ongezonde’ trekjes in de zin van onverdraagzaamheid bij mevrouw Thieme.
    Verder ben ik persoonlijk van mening dat behalve homo’s, moslims, boeren, vrouwen en zelfs dieren, ook zevendedags adventisten fundamentele rechten hebben, dus zeker op een mening.
    Wanneer in het beleid van de PvdD verwerpelijke standpunten naar voren zouden komen mogen mensen gaan klagen en de Partij afbranden.
    Voorlopig hebben we in Nederland scheiding van kerk en staat. Dat werkt natuurlijk wel 2 kanten op, dames en heren atheisten !!!

      /   Beantwoorden  / 
  10. henk

    Leest u aub even de Wiki’s en dergelijke, informeer u zelf voor dat u reageert. Gemtagide protestanten bestaan, maar bij de splinter de Zevende Dag is weinig ruimte voor gematigdheid. Ze nemen de bijbel letterlijk. Je kan ook doopsgezind worden ofzo, als je gematigd bent. Betreffende katholieken, daar noem je nogal een parapluterm die een stuk minder specefiek is dan een radicale splinter als de Zevende Dag. Van die Opus Dei-types zou in NL gehakt gemaakt worden. En niet alleen in Nederland, die Eurocommissaris Buttiglione is verwijderd door het europarlement.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Leo

    Goh Henk, Je mag in Nederland lid zijn van van alles en nog wat, dus ook van iets wat jij een secte noemt. Bovendien zijn alle geloofsorganisaties sectes, of dat ooit geweest. Natuurlijk heb ik me aardig ingelezen in deze specifieke organisatie en sommige zaken, zoals het geloof in de apocalips (openbaring van god) zijn inderdaad gevaarlijk zodra mensen proberen deze versneld te doen komen door de wereld te vernietigen. PvdD lijkt echter het tegengestelde voor te staan.
    Leden van deze secte zouden niet gematigd kunnen zijn ? Waarom heeft Marianne dan een kind en geen man ? Als moslims geen homo mogen zijn, hoe kan het dan dat er moslims homo zijn ? Bekrompen geesten zijn ongevaarlijk, totdat ze via een forum proberen mensen vervelende gedachten op te dringen. Ach, misschien is dat ook niet waar en moet je gewoon doorgaan met bangmakerij. Je zult er je redenen wel voor hebben. Op zich is het wel weer een goede manier. Die Volkert-van-der-Graaf-variant is toch net iets dommer. Daar trapt echt geen enkele potentiele PvdD-er in. Ben benieuwd wat het volgende verhaal wordt.

      /   Beantwoorden  / 
  12. henk

    Leo, begrijp ik nu goed dat je hier een complot ziet tegen de PvdD? Typisch. Vertel eens wat meer over de relatie met Volkert, dat wist ik nog niet.
    Dat je mij bekrompen noemt is een schande, dat kun je helemaal niet weten op basis van bovenstaande en is volstrekt onjuist. De 7e dag is niet gematigd nee, en juist de 7e dag is bekrompen. Is iemand die zegt tot de linkervleugel van de partij van Geert Wilders te horen gematigd vind je?
    Als Wilders ineens na de verkiezingen een jehova’s getuige oid bleek, wat had je dan gevonden? (En nee, ik heb niet op wilders gestemd). Hoe Thieme aan dat kind komt weet ik niet, vind ik ook niet echt relevant. Feit is wel dat ze nu lid is van een bekrompen sekte en ik ga er ook vanuit dat journalisten hier binnenkort eens navraag naar gaan doen wat het is op z’n zachtst gezegd zeer opvallend.

      /   Beantwoorden  / 
  13. Deborah

    Ik heb de berichten over het lidmaatschap van Marianne Thieme met belangstelling maar ook met verbazing gelezen. Wat is de gedachte om iemand die lid van een bepaalde kerk is én volksvertegenwoordiger, als volksvertegenwoordiger verantwoordelijk te houden voor alles wat de kerk leert of zegt, zonder dat er in de persoonlijke uitspraken van die volksvertegenwoordiger ook maar iets aanstootgevends bekend is wat in lijn gesteld kan worden met de kennelijke standpunten van de kerk waarvan ze lid is.
    Ik heb ergens gelezen dat de Partij voor de Dieren voor adoptie van kinderen van homostellen is, dus ik neem aan dat homo’s zich gesteund kunnen weten door de Partij voor de Dieren (o.l.v. Thieme) bij hun strijd om gelijke rechten.
    Het is niet in orde te doen alsof Thieme iets tegen homo’s zou hebben als er geen enkele uitspraak van haar bekend is die daar op wijst maar wel een partijstandpunt is dat van het tegendeel getuigt.

    Om de kerk van Thieme aan te duiden als sekte is ook nogal tendentieus. Volgens de definities die Wiki hanteert http://z.nu.nl/wikipedia/tabid/54/lookup/sekte/default.aspx is de kerk van de zevendedagsadventisten geen sekte en in de lijst van vermeende sekten op wiki komt die kerk ook niet voor. http://z.nu.nl/wikipedia/tabid/54/lookup/Lijst+van+vermeende+sekten/default.aspx
    Ze hebben ook geen “charismatisch leider” met onfeilbare standpunten zoals bijvoorbeeld de Rooms Katholieke kerk die wel heeft.
    Het ligt toch niet voor de hand om Room Katholieke kamerleden zoals Schreijer Pierik of Koopmans persoonlijk verantwoordelijk te houden voor de standpunten van hun kerk of de Paus over homosexulatiteit.
    Op de pagina’s van http://www.katholieknederland.nl staan duidelijk de richtlijnen aan rk politici die door het Vaticaan worden gehanteerd. Rooms katholieke politici worden geacht elke vorm van homo-emancipatie tegen te werken. Te voorkomen dat het huwelijk wordt opengesteld voor iedereen. Indien aanwezig wordt van rk politici verwacht alles in het werk te stellen om dit huwelijk weer ongedaan te maken.” Zelfs al zou dit uw baan kosten”, aldus het dringende advies van de heer Ratzinger. Nog voor zijn benoeming tot paus heeft hij snel Spaanse rk politici onder druk gezet, voordat het te laat zou zijn……
    http://www.katholieknederland.nl/actualiteit/2003/detail_objectID577924_FJaar2003.html

    Gek dat bloggers meedoen aan een hetze tegen een nieuw benoemde politica, terwijl duidelijk is dat heel veel andere politici door een ultraconservatieve RK kerk worden geïnstrueerd over hun stemgedrag in kwesties die met de “kerkelijke moraal”te maken hebben.
    De kerk waar Thieme lid van is vaardigt dergelijke oekazes niet uit voor haar leden en is voor zover mij bekend ook niet tegen condoomgebruik (gaat iemand eerst alle RK kamerleden persoonlijk verantwoordelijk maken voor de AIDSproblemen die voortvloeien uit dit standpunt van de RK kerk) , wordt niet in verband gebracht met kindermisbruik door pastores ( anders dan de RK kerk), doet niet aan heilig- en zaligverklaringen.

    Dat adventisten het bericht in de wereld zouden helpen dat de Europese vlag een Rooms Katholieke herkomst zou hebben is ook een in de hateblogs iets te makkelijk overgenomen bewering. Het zijn Rooms Katholieke nieuwsmedia die deze claim wereldkundig gemaakt hebben, zoals http://www.dailycatholic.org/issue/archives/1999Dec/233dec8,vol.10,no.233txt/dec8nv2.htm
    en http://www.katholieknederland.nl/abc/europa.html

    Als het woord sekte louter staat voor afsplitsing van een grotere kerk, dan is er interessanter nieuws te halen bij het lidmaatschap van de (volgens deze definitie) sekte van de Christelijk Gereformeerde Kerk waarvan beoogd vice-premier Rouvoet lid is.
    http://home.zonnet.nl/bastiaan21/wijs4.htm en hoe die met homo-emancipatie omgaat.
    http://ikonweb.hosting.nob.nl/ikonrtv/kerknieuws/nieuws.asp?oId=6564

    Ik zou er voor willen pleiten christelijke politici als Rouvoet, Schreijer-Pierik, Koopmans, Balkenenende, Wijn, Atsma, van der Vlies, Thieme en vele, vele anderen te beoordelen op hun politieke daden en niet op de standpunten van de kerk waarvan ze lid zijn.
    Die standpunten zijn in veel gevallen interessant genoeg om tegen het licht gehouden te worden of te bekritiseren en dat gebeurt gelukkig ook in ruime mate, maar doe dat op een faire manier zonder leden van kerken verantwoordelijk te maken voor standpunten van de kerk waarvan ze lid zijn, maar waarover ze zich zelf niet uitgelaten hebben.

    Het is fatsoenlijker zelf even iemand te vragen naar z’n standpunten als politicus als daar onduidelijkheid over mocht bestaan, dan twijfelachtige suggesties te verspreiden via weblogs, of – erger- die kritiekloos over te nemen en verder te verspreiden.
    Met name een biznizblog zou het vooral een beetje zakelijk en kloppend moeten houden toch?

      /   Beantwoorden  / 
  14. Soldier of Truth

    Dit artikel is propaganda, waarin de 7e dag Adventisten traditie vervolgt wordt door de Rooms Katholieke Kerk. Dit Heet Inquisitie. David Koresh, in 1993 vermoord door de Rooms Katholieke Inquisitie, was ook lid van de 7e Dag Adventisten. De Branch Davidians was een eigen beweging binnen de 7e dag Adventisten, zoals er velen zijn.

    Als je niet begrijpt waarom de genocide in WACO Texas plaatsvond, hier is een film van de 7e Dag Adventisten die alles uitlegd:
    http://video.google.ca/videoplay?docid=5730251808212460790&q=Jesuits
    Helaas worden hierin slechts resultaten van onderzoek getoont in de US. De infiltratie in Nederland is echter beter te begrijpen, als men weet hoe de papen in de US de 7e dag Adventisten vervolgen vanwege het feit dat deze de Zondag van de Paus niet steunen.

    De Rooms Katholieke Kerk is de gevaarlijkste sekte op deze planeet. Maar ik geef toe, er is aardig wat onderzoek in hun vuile geheime corruptie nodig, om dit te begrijpen. Maarten Luther en Johannes Calvijn schreven er over, maar momenteel zijn de kerken van die abominaties voor zover zichtbaar voor mij, volledig in handen van de Rooms Katholieke Kerk. Staphorst predikt fanatiek onderhouden van de Vatikaanse Concilies, en dergelijke papisten worden protestant genoemd, terwijl de werkelijke protestanten zeer zwaar vervolgt worden bij elke demonstratie die men bezoekt.

      /   Beantwoorden  / 
  15. Soldier of Truth

    Dit artikel is propaganda, waarin de 7e dag Adventisten traditie vervolgt wordt door de Rooms Katholieke Kerk. Dit Heet Inquisitie. David Koresh, in 1993 vermoord door de Rooms Katholieke Inquisitie, was ook lid van de 7e Dag Adventisten. De Branch Davidians was een eigen beweging binnen de 7e dag Adventisten, zoals er velen zijn.

    Als je niet begrijpt waarom de genocide in WACO Texas plaatsvond, hier is een film van de 7e Dag Adventisten die alles uitlegd:
    http://video.google.ca/videoplay?docid=5730251808212460790&q=Jesuits
    Helaas worden hierin slechts resultaten van onderzoek getoont in de US. De infiltratie in Nederland is echter beter te begrijpen, als men weet hoe de papen in de US de 7e dag Adventisten vervolgen vanwege het feit dat deze de Zondag van de Paus niet steunen.

    De Rooms Katholieke Kerk is de gevaarlijkste sekte op deze planeet. Maar ik geef toe, er is aardig wat onderzoek in hun vuile geheime corruptie nodig, om dit te begrijpen. Maarten Luther en Johannes Calvijn schreven er over, maar momenteel zijn de kerken van die abominaties voor zover zichtbaar voor mij, volledig in handen van de Rooms Katholieke Kerk. Staphorst predikt fanatiek onderhouden van de Vatikaanse Concilies, en dergelijke papisten worden protestant genoemd, terwijl de werkelijke protestanten zeer zwaar vervolgt worden bij elke demonstratie die men bezoekt.

      /   Beantwoorden  / 
  16. Henk

    Fantastische reactie. Beter dan welk stuk hierover ook. Dank!

      /   Beantwoorden  / 
  17. Henk

    Fantastische reactie. Beter dan welk stuk hierover ook. Dank!

      /   Beantwoorden  / 
  18. carton

    Progressief zijn. waarom? Ben je nou zo dom of doe je alsof

      /   Beantwoorden  / 
  19. clark

    Ik snap niet al die drukt ,men is vrij om te geloven in nederland.
    Ook als je in de politiek zit,de zevende dag adventisten zijn social goed voor de mede mens .Het is een mooi geloof ik heb het zelf een tijdje meegemaakt.
    Ze doen heel veel goede dingen zonder er iets voor terug te vragen.
    Ik snap ook die ophef niet. gr

      /   Beantwoorden  / 
  20. marcus de koning

    Het lijkt er vooral op dat sommige mensen de wereld heel simpel willen houden. Er is zwart en er is wit. Een van de snelst groeiende kerken ter wereld, georganiseerd in diverse divisies en ondertakken en waarin binnen 1 gemeente al zeer uiteenlopende visies bestaan (en mogen bestaan), wordt weggezet als een enge sekte waarin iedereen er extreme standpunten op nahoudt. Volledig naast de waarheid. Alleen wordt er in een samenleving waarin volledige vrijheid van denken en individuele richtingbepaling het allergrootste goed vormen, bij voorbaat vreemd aan gekeken tegen een groep mensen die er andere (vrijwillige) gedachten op nahouden en de bijbel als hun leidraad zien. Adventisten zijn in mijn ervaring hele normale mensen, met daarbij ook vreemde uitschieters, net zoals in mijn straat, mijn bedrijf en mijn sportvereniging.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.