Bush en Cheney straks weg, dus ook Halliburton weg

Is het de wraak van Dubai, voor het blokkeren van de overname van zes havenbedrijven in de Verenigde Staten? Of is het de wraak van Halliburton, ooit icoon van de vermenging van zaken en buitenlandpolitiek, maar later afgeserveerd door Washington omdat het te hoge declaraties zou sturen?

In ieder geval vertrekt het hoofdkwartier van toeleverings- en aannemersreus Halliburton van Housten naar Dubai. Dat valt niet overal in de VS in goede aarde, een onpatriotische belastingvlucht, zo wordt vermoed. Ook zou het een slecht voorbeeld zijn voor andere bedrijven die misschien ook vertrekken. De toch al kwetsbare dollar wordt dan nog kwetsbaarder.

Via CNN liet een aandeelhouder van het bedrijf weten dat het statutair gewoon in de VS blijft en daar dus ook belasting betaalt. Maar daar bestaat veel twijfel over. Van 1995 tot 2000 leidde vice-president Dick Cheney Halliburton. Dochterbedrijf KBR verzorgde als onderaannemer van het Pentagon voor de accomodatie van Amerikaanse troepen in Irak en Afganistan.

Halliburton is bezig KBR, dat volgens het Pentagon te hoge rekeningen heeft gestuurd, af te stoten. Het verplaatsten van het hoofdkantoor naar Dubai zou zijn omdat Halliburton zonder KBR vooral een toeleveringsbedrijf voor de olie-industrie is, en de meeste nieuw te ontginnen olievelden liggen naar verwachting rond de Kaspische Zee, het Midden-Oosten en Zuid-Oost Azië. Halliburton wil dichter bij die klanten zitten, geeft het zelf als reden.

Meer Amerika:
Glamourkandidaat Obama vermaakt zich met Beyoncé en Jay-Z
John Deuss wil ook landgoed in Palm Beach verkopen
Hillary Clinton gelukkig met veel geld
Amerikaanse soldaten naar de hel van Nigeria

Lees ook:Bye bye Dubai
Lees ook:De leverage bij Alex; toezichtloos aandelen leasen
Lees ook:Groningers willen zich afscheiden van Nederland
Lees ook:Gratis aandelenhandel dankzij Marcel Boekhoorn
Lees ook:Benelux grootmacht in Fannie Mae en Freddie Mac effecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.