John Deuss’ CIA-spoken uit het verleden

Oliehandelaar en bankier John Deuss, de kleurrijke Nederlandse zakenman verdacht van grootschalige btw-fraude, staat weer in de belangstelling sinds het onlangs verschijnen van een interessant boek over de oliehandel in Kazachstan in de jaren 90. Deuss was daar Chevron te slim af. 

 

Terwijl het olieconcern steun had van toenmalig president Bill Clinton. Die zou zijn vice-premier Al Gore medio jaren negentig erop uit hebben gestuurd Chevron te helpen voet aan wal te krijgen in het olierijke Kazachstan, staat in het pas verschenen boek Oil and Glory van oud-verslaggever van The Wall Street Journal Steve LeVine.

De regering Clinton zou de handige oliehandelaar Deuss nog jarenlang bewust hebben dwarsgezeten. Volgens een oude vriendin  van de zakenman tot op de dag van vandaag, want de CIA zou nauw betrokken zijn bij de offshore bankactiviteiten van Deuss in het Caraibisch gebied.

Deuss trok naar het olierijke Kazachstan mede namens de Sultan van Oman, waar hij mee bevriend was geraakt omdat hij Omaanse olie naar het apartheidsregime van Zuid-Afrika wist te smokkelen, ondanks een internationaal embargo.

Meer Deuss:
De Gooise verstoteling (pdf)
Sluiten Deuss' bank was ‘hamerslag’ voor frauders
John Deuss wil ook landgoed in Palm Beach verkopen
Tegenvallende fraude van John Deuss

Lees ook:Bank van John Deuss gehackt
Lees ook:Zakenpartner vertelt over John Deuss’ oliehandel
Lees ook:Ook Nederlanders bankierden bij Deuss
Lees ook:John Deuss verliest beroep tegen arrestatie
Lees ook:Moody’s pakt oliehandelaar John Deuss aan

2 reacties op “John Deuss’ CIA-spoken uit het verleden

  1. Dude

    Wordt ud toch nog een gelukkig nieuwjaar voor juh. Dit bizblog kan wel wat compuleven gebruiken, al zeg ik het zelf.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.