Apax was een zegen voor PCM

Het regende afgelopen week weer boeken, artikelen en debatjes over de ervaringen van krantenconcern PCM met de Britse investeerder Apax. De laatste, zo is de concensus, zou de uitgever van AD, NRC, Trouw en Volkskrant hebben vertrappeld en leeggezogen. 

 

Schattingen van wat de Britten zouden hebben ontfutseld lopen op tot 900 miljoen euro. En het is allemaal een schande van Apax, een roedel bloeddorstige wolven die het aangereden konijntje langs de weg zagen liggen en aan stukken reten, zo huilen de PCM-watchers.

Het zal allemaal wel, maar wie even achter die cijfers kijkt kan niet anders concluderen dan dat Apax een zegen is geweest voor het Nederlandse krantenlandschap. Apax verdient een bloemetje, sterker nog, een lintje. Die ‘vieze kapitalisten’ uit Londen hebben de pluriformiteit van de Nederlandse pers meer bevorderd dan wie ook in decennia. En daar mogen we de Britten dankbaar voor zijn in een tijd waarin Balkenende een opstartend weekblaadje probeert stuk te procederen en het Openbaar Ministerie satiristen in de cel smijt.

Want wat wil het geval, na de Britten binnen kwamen, is bij PCM in een paar jaar meer ondernomen dan in de pak hem beet twintig jaar daarvoor, zoals het opzetten van NRC Next, Who’s Next op televisie, Volkskrant Banen, Volkskrant-tv op internet, DAG, AD Sportwereld, en af en toe een leuk geprobeerd missertje als Skoops. Het enige wat echt te betreuren valt is die rare fusie van het AD met de regionale Wegenerkranten.

Bij de regionale redacties van Wegener zijn sinds de fusie met het AD
wel veel banen verdwenen, maar bij Wegener ging al jaren elk jaar weer
de kaasschaaf over de redacties heen en het Algemeen Dagblad leek ook al verstrikt in een sterfhuisconstructie. De fusie lijkt nu een verloren gok, dat kan gebeuren bij het ondernemen. Daar staat tegenover dat zelden in zo’n korte tijd zoveel nieuwe banen voor redacteuren zijn gecreëerd in de Nederlandse dagbladsector als tijdens en na de Apax-jaren. Nu is Nederland met Next en DAG twee dagbladtitels rijker, en er is ook een heuse dagelijkse sportkrant. Echte papieren kranten nota bene!

Nu zullen insiders wellicht stellen dat die plannen er sowieso al lagen, maar ik vraag me af of ze zonder de prikkel die Apax gaf wel zouden zijn uitgevoerd. Voor dat Apax kwam draaide PCM Het Parool bijna de nek om door de krant te weigeren om de formule aan te passen en op tabloidformaat over te gaan. Onder Belgische vlag schijnt het nu winst te maken.

Als een bedrijf kapitaal over heeft, dient het te gaan investeren of het geld terug te geven aan de aandeelhouders, zo vertelde grootaandeelhouder in menig smallcap Frederik van Beuningen mij ooit. Wie op een pot geld zit, wordt lui. Dan maakt het minder uit dat de oplages elk jaar een paar procent dalen. Dat Apax het eigen vermogen van honderden miljoenen uit PCM heeft gezogen, was mogelijk precies de stimulans om weer eens wat te gaan doen.

Gratis financiële krant voor arme bankiers
Lunshof te populair voor verschoningsrecht
 

Lees ook:Apax uit PCM
Lees ook:Nederland toch wel belastingparadijs, maar van lijst vanwege Afghanistan?
Lees ook:PCM: geen zeggenschap, geen deelname in gratis krant
Lees ook:Eurosonic en Noorderslagdagboek: dag 2 Eurosonic
Lees ook:Aandelen Het Parool met vermeend 800% rendement

Eén reactie op “Apax was een zegen voor PCM

  1. Jooost

    Echt een leuk stukje! Met plezier gelezen. En Henk, je hebt eigenlijk gewoon he-le-maal gelijk! Vaker dit soort opinie/column-achtige stukjes!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.