Brinkman invloedrijkste Nederlander, misschien

Oud-CDA-toppoliticus Elco Brinkman heeft een fabuleuze comeback gemaakt. Ooit vernederd door Ruud Lubbers, maar nu de meest invloedrijkste Nederlander op het regeringsbeleid, blijkt uit een ‘netwerkanalyse’ van de Volkskrant. Als Brinkman nummer 1 is, klopt dat onderzoek dan wel?

Het ANP doet gewoon net alsof Brinkman inderdaad de invloedrijkste Nederlander is. Maar Brinkman is toch niet de eerste naam die je te binnen schiet als je denkt aan invloed. Op de website van de opdrachtgever van dit onderzoek van de Erasmusuniversiteit, leren we gelukkig dat mensen met daadwerkelijke invloed al buiten beschouwing zijn gelaten:

‘De koningin is niet in de lijst opgenomen. Dat geldt ook voor leden van de regering en van de Tweede Kamer, omdat zij democratisch gecontroleerde invloed op het regeringsbeleid uitoefenen. Evenmin opgenomen zijn personen met primair buitenlandse functies, zoals Eurocommissaris Neelie Kroes of Jaap de Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de Navo, en topondernemers en opinieleiders zonder relevante bestuursfuncties, zoals respectievelijk John de Mol of Paul Scheffer.’

Dat verklaart al een hoop, premier Balkenende doet dan niet mee en Wouter Bos die zijn volle gewicht achter het zenden van troepen naar Afganistan zette ook niet. Ayaan Hirsi Ali is volgens Time zeer invloedrijk maar bij de Volkskrant valt ze jammerlijk af. Buitenlanders met invloed op het Nederlandse beleid blijven eveneens buiten beschouwing. Zoals lobbyisten van mensenrechtenorganisaties, topmannen van buitenlandse bedrijven en politici uit Brussel, Berlijn, Parijs en Washington, die bijvoorbeeld verhinderen dat Nederland haar drugsbeleid, vanuit volksgezondheidsperspectief het beste ter wereld zo blijkt keer op keer uit onderzoeken, niet volledig kan vervolmaken.
Blijft over een staalkaart van ‘de binnenste ring om de macht’, aldus de Erasmusuniversiteit. Om het meetbaar te maken hebben de makers van deze lijst ‘950 raden, besturen, commissies en directies in alle sectoren, van bedrijfsleven tot cultuur, van defensie tot media’ doorgeplozen. ‘Hoe hoger iemands positie, des te groter de kans dat hij invloed kan uitoefenen op het regeringsbeleid’, menen de onderzoekers. Hoe het daadwerkelijk zit met invloed op het beleid weten we nog steeds niet. Het kan zijn dat Brinkman wel invloed zou kunnen hebben, maar zijn positie niet goed benut omdat hij bijvoorbeeld zijn standpunten niet naar voren krijgt op televisie of slecht ligt bij ambtenaren van het ministerie, en dus weinig invloed heeft. Een analyse van het regeringsbeleid zelf en kijken waar voorstellen hun oorsprong vinden is dan relevanter. De top 50 hier.

Meer invloedrijke mannen:
Topbestuurders zijn niet schaars
John en Linda de Mol dissen media en Telefónica
Sardinië verjaagt Bill Gates met belasting

Meer Volkskrant:
Humor bij de Volkskrant

Lees ook:Humor bij de Volkskrant
Lees ook:De nieuwe Quote 500: crisis bij sommigen, maar rijken toch rijker
Lees ook:Van der Hoop had meer vermogen dan gedacht
Lees ook:Justitie zoekt nooduitgang in Probo Koala-zaak
Lees ook:Advertorial: Voordelige bedrijfsautoverzekering

Eén reactie op “Brinkman invloedrijkste Nederlander, misschien

  1. lies

    goh wie zou dit zijn

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.