Jim Rogers: Marxistisch optreden VS leidde tot kredietcrisis (VIDEO)

Niet Milton Friedmans ideeën maar die van Karl Marx zijn schuldig aan de kredietcrisis, aldus beleggersgoeroe Jim Rogers. De VS en oud-centrale bankdirecteur Alan Greenspan kozen altijd een Marxistische benadering zodra problemen ontstonden.

 

‘Daardoor ontstond het idee bij directeuren dat ze toch wel gered zouden worden. Friedmans ideeën over de vrije markt hebben nooit hun werk mogen doen. Friedman zou nooit een bail out van een bank toestaan. Hij zou zeggen: laat maar omvallen.' Dat in West-Europa Marx weer op een voetstuk wordt gehesen is een misvatting, een gevolg van onbegrip. 'Marx had gelijk dat je naar het geld moest kijken, maar wat hij verder zei was fout. Marx' systeem is geprobeerd en heeft niet gewerkt. Friedmans benadering heeft tot nu toe altijd gewerkt,' aldus Rogers tegenover Quote (VIDEO, op 6 min 55).

Greenspan en de VS hebben in de jaren negentig al regelmatig banken een bail out gegund, aldus Rogers, daarom is het nu zo ernstig. De recente golf van nationalisaties en steunplannen zal het nog weer erger maken. ‘Hoezo bail-out, het plakken van pleisters op kankerpatiënten werkt toch ook niet?' Net als in Japan in de jaren negentig, waar de regering toen overal helpende handen toestak, zullen zombiebanken en zombiebedrijven ontstaan, die de economische groei jarenlang in de weg zullen zitten.

Rogers vindt het belachelijk dat ‘slechte banken met ongetalenteerd management' momenteel geld krijgen van de overheid en indirect van de goede banken. ‘Daarna gaan de slechte, maar genationaliseerde banken concurreren met de goede banken. Ze winnen marktaandeel, en de goede banken komen onnodig in de problemen.'

Huizenprijs

En behalve dat de belastingbetaler dus moet bloeden voor slecht management bij banken, ziet die ook nog eens zijn huis minder waard worden, zo voorspelt Rogers, de prijzen van huizen zullen volgens hem vooral in steden gaan dalen.

 

Lees ook:De slechte adviezen van Jim Rogers
Lees ook:Investing legend Jim Rogers chooses
Lees ook:Jim Rogers: Agriculture en Commodities
Lees ook:Overheid vraagt ongebreideld informatie op
Lees ook:Mart Smeets onthult ‘omerta’ in tour

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.