Pensioenfonds als hedge fonds genocide bestrijden

Er ligt een direct verband tussen de olie-opbrengsten van Soedan en de genocide in Darfur, aldus kenners. Een grote investeerder in de Soedanese mijnbouw is een Chinees bedrijf waarin ook de Nederlandse pensieoenfondsen ABP en PGGM investeren. 

 

Het betreft het beursgenoteerde PetroChina, voor 90% eigendom van het Chinese staatsoliebedrijf CNPC. Dat moederbedrijf investeert fors in Soedan zonder zich ook maar iets gelegen te laten liggen aan wat met de opbrengst gebeurt: het financieren van moordpartijen op in hutjes wonende boertjes. ABP zit voor bijna 123 miljoen euro in PetroChina en PGGM voor ruim 22 miljoen.

Opdoeken dus die investering, zou je kunnen denken. Immers, genocide is nog erger dan clusterbommen produceren. En clusterbommen zijn sinds vandaag ook voor ABP taboe. Toch vindt oud-VN-gezant in Soedan Jan Pronk dat ABP en PGGM die aandelen best mogen houden. Helemaal als ABP en PGGM PetroChina als aandeelhouder aanspreken op de situatie in Soedan.

“Het zou mooi zijn als ze in zaken als deze de tactieken van hedge fondsen en activistische aandeelhouders gebruiken, en zo hun invloed proberen te gebruiken,” aldus Pronk tegen RTL Z.

Leuk voor ABP, die zijn dol op vernieuwende hedge-technieken. En als Khartoum een beetje heeft opgelet bij ABN Amro en Stork, weten ze dat dit voor een hoop onrust en publiek debat kan zorgen.

Meer Afrika: 
Kouwenhoven komt langs bij Nova
Pensioenfonds moet amoreel zijn
Milieulobby haalt succesje bij banken
Chinezen op jacht naar zandolie in Madagaskar

Lees ook:Vanaf nu ook islamitisch hedgen
Lees ook:Beleggingstip Ministerie Economische Zaken: Soedan
Lees ook:Out of hedge; zoete wraak tegen durfinvesteerders
Lees ook:Ministerie van Economische Zaken stopt met aanprijzen Soedan
Lees ook:UBS pokert verder om ABN Amro’s optiehandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.