Klanten kopen café Kooistra op


Bizarre ontwikkelingen in de Amsterdamse horeca: een groep vaste klanten van café Hoppe aan het Spui heeft de kroeg opgekocht van horecatycoon Sjoerd Kooistra. Zo raakt de megakroegbaas de vaste grond die hij in Amsterdam onder zijn voeten kocht, al snel weer kwijt.

Bron foto

Kooistra baarde de laatste jaren opzien door in Amsterdam verschillende cafés van naam te kopen. Bodega Keyzer, Luxembourg en Hoppe zijn maar enkele van de kroegen die zijn onderneming Plassania ging beheren in de hoofdstad. Cafe Hoppe eindigde als tachtigste in de competitie van beste kroeg van Nederland. En dat in een jaar waarin het lang niet altijd positief in het nieuws kwam

Toen de gerenommeerde Oesterbar vorig jaar failliet ging, kreeg hij prompt burgemeester Job Cohen aan de broek, die vermoedde dat er sprake was van faillissementsfraude. Daar betichtte Zembla hem immers van bij het op de fles gaan van verschillende Groningse kroegen (video).

Cohen eiste dat Kooistra hoofdelijk aansprakelijk kon worden gesteld voor faillissementen van zijn etablissementen, maar hier probeerde hij onderuit te komen door zijn aandelen over te dragen aan zijn nicht.

Dat krijg je als wanneer je je kop boven het maaiveld uitsteekt, reageerde Kooistra op de bijzonder warme aandacht van Amsterdamse ambtenaren. "Allemaal afgunst", zei hij eind vorig jaar in een interview. "Als je je derde zaak opent zeggen de mensen: dat kan niet. Bij de
vierde ben je een oplichter, bij de vijfde een schooier, bij de zesde
roepen ze dat je het allemaal zwart doet en bij de zevende denken ze
dat je wel in de drugs moet zitten, omdat je het anders niet kan
betalen."

Ondertussen leed de reputatie van Kooistra onder alle aandacht voor de overnames in Amsterdam. Vanuit de grachtengordelclientele van de cafes klonk luide kritiek, die onder meer doordrong in de statige kolommen van NRC Handelsblad, waar columnist S. Sontag van leer trok tegen de uit Norg afkomstige horecatycoon, die groot werd in Groningen.

In Hoppe sloeg Kooistra terug. De kelners van het roemruchte cafe moesten sinds kort de benen onder hun lijf vandaan lopen omdat Kooistra een piekuur invoerde. Zoiets doet een net cafe toch niet, zou je denken. Hoewel wijlen Freddy Heineken genoten zou hebben van de hoge bieromzet, hij zou vast niet blij zijn met de proletarisering van zijn favoriete horecagelegenheid. De vaste klanten waren ook niet echt amused. Daarom kocht een bemiddelde groep stamgasten Kooistra uit.

Dat moet pijn doen bij de horecamagnaat, die nog niet lang geleden zijn beheersmaatschappij Plassania definitief aan de Heregracht in Amsterdam vestigde. Extra veel pijn omdat hij vorige maand ook Bodega Keyzer naast het Concertgebouw al verkocht vanwege alle negatieve publiciteit. Dat was al een tik voor zijn positie in het Amsterdamse horecalandschap, nu kopen zijn gasten ook nog eens zijn cafe terug. Kooistra had Hoppe nog geen jaar in bezit.

Het is allemaal afgunst, zal hij zeggen.

Meer nieuws:
WK Voetbal: De Haan en The Hunter redden Villa BvD
Kadotip milieusecretaris Veerman: de energiebon

Meer Kooistra:
Horecakeizer Kooistra komt met nieuwe methode
Sjoerd Kooistra loost ook Bodega Keyzer
Broer verliest zaak over ‘methode’ Sjoerd Kooistra
Heineken moet afspraken met Kooistra openbaren
Kooistra spreekt over liquidatiepoging

Lees ook:Sjoerd Kooistra loost ook Bodega Keyzer
Lees ook:Sjoerd Kooistra laat zich niet wegjagen uit Amsterdam
Lees ook:Kooistra houdt Breda 5 jaar verstoken van 3 Gezusters
Lees ook:Horecaroem mag best wat kosten: ruim 15 miljoen
Lees ook:Cafémogol Kooistra zou ook Three Sisters verkopen

6 reacties op “Klanten kopen café Kooistra op

  1. Japie

    Zouen er dan ook weer krante komme? Nu leg er enkelt een geeluitgeslagen Metro – als je geluk heb.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Henk

    Hoor jij niet bij die vaste klanten die de zaak heb gekocht? Of hoor jij bij dat deel van de klanten dat nooit poen heb en op andersmans zak bier, jenever en broodjes kroket nuttigt?

      /   Beantwoorden  / 
  3. Japie

    @ Henk

    Ik heur bij de laatste. Maar ik ben, ter compensasie, altijd bizonder gezellig. Daarom vint men het niet erg voor mij de knip te trekken. De kroeg maar weer in. vanavond? Neemt u wel wat geld mee?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Japie

    Ik vind de tosti’s bij Hoppe zowiezo niet om te nassen. Bah. Als ze niet zwart zijn, dan zijn ze wel koud.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Japie

    Nou, om eerlijk te zijn, ik vind alle koek & zopie bij Hopse niet om over naar huis te schrijven. Wel om de Keuringsienst van Waren te schrijven, dat wel.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Japie

    Nee, De Bilt, dat is grootstedelijk zeker! Ga jij maar weer snel je schoonvader leren varen, natneus! NB verdient dat nog wat, die econometrie?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.