Debat Ayaan lost kabinet wel en imagoschade niet op

Het ging over Rita Verdonk en Ayaan Hirsi Ali, dus het parlement was weer live op Nederland 3. Sinds het beroemde debat na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 met ondermeer Pim Fortuyn en Ad Melkert, nemen politici nachtuitzendingen serieus.

Update

Vandaar dat de vermoeide kamervoorzitter Frans Weisglas Ferry Mingelen
opzij drukte om de kijkers toe te spreken om 1 uur ‘s nachts. Wel mooie televisie, maar alle reputatieschade was dus voor niks, want Ayaan Hirsi Ali mag gewoon Nederlander blijven en haar paspoort houden. Maar toegeven dat het eerste onderzoek ondeugdelijk was, wilde Rita Verdonk niet doen in het debat vannacht. D66 stemde daarom uiteindelijk mee met een motie van de oppositie, waardoor een heuse kabinetscrisis is ontstaan. Een goed ingevoerde bron in Den Haag meldt bizniz.blog dat Verdonk overweegt af te treden, Elsevier meldt dat het meer voor de hand ligt dat D66 op stapt.

Direct na een overleg op 15 mei tussen Verdonk, Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas en Gerrit Zalm bracht Verdonk de brief naar buiten waarin ze constateert dat Hirsi Ali geen Nederlandse nationaliteit heeft verkregen. Dat in 48 uur gedane onderzoek bleek gebasseerd op de tackel van Zembla die een week eerder was uitgezonden, zo verklaarde Verdonk, en de ambtenaren hadden daar bovenop ook nog wat research gedaan. Op Google, en ze kwamen met een artikel uit The Guardian, waarin ze zelf zegt dat ze heeft gelogen. Even nadenken en eerst een paar weken naar de vluchtroute van het Somalisch namenrecht zoeken was er helaas niet bij. Door de snelle handelswijze zag Hirsi Ali zich direct genoodzaakt haar kamerlidmaatschap op te geven en haar vertrek naar de VS aan te kondigen, met alle publicitaire gevolgen van dien. Merkwaardig voor een minister, maar het landsbelang is nu eenmaal geen prioriteit voor Verdonk.

Dit technische debat van vannacht over de timing van het zenden van de bewuste brief en in welke rol Zalm en Weisglas bij dat overleg zaten, zal de boel niet meer redden. Geen buitenlandse journalist neemt – terecht – de moeite dat te gaan begrijpen, in buitenlandse kranten besteden ze er dan ook niet meer dan 84 woorden aan. Weltrusten.

Zie ook: Massale belangstelling voor val kabinet

Meer Verdonk en Hirsi Ali:
Massale belangstelling voor val kabinet
WK Voetbal: Cruijff geeft Verdonk de schuld (video)
Unilever-topman: grote reputatieschade door Hirsi Ali
Vertrek Ayaan Hirsi Ali is slecht voor zaken

Meer nieuws:
Groningers willen zich afscheiden van Nederland
Google en Skype ontketenen wifi-revolutie
Raketten zijn goede zaken voor Noord Korea

Lees ook:Massale belangstelling voor val kabinet
Lees ook:WK Voetbal: Cruijff geeft Verdonk de schuld (video)
Lees ook:Vertrek Ayaan Hirsi Ali is slecht voor zaken
Lees ook:Haagse grote schoonmaak: RTL moet zender inleveren
Lees ook:Verkiezingen: zweven is ‘terecht’ op verkiezingsdag

2 reacties op “Debat Ayaan lost kabinet wel en imagoschade niet op

  1. JM

    Maar je hebt Balkenende gemist die uitendelijk toch moest toegeven dat “de minister er ook mee moest leven”, daarmee toegevende dat de verklaring van ayaan niet alleen nodig was voor de juridische afwikkeling van deze zaak.

    Volgende keer ff koffie zetten.

    Ik kijk nog even door :)

      /   Beantwoorden  / 
  2. henk

    heeel goed. jij hebt je echt in de details verdiept. Dat laat ik aan het ANP ;) Heb wel gezien dat Balkenende Zalm nog een soort van standje gaf. ‘Je weet het dan nog niet’, was nog net te horen

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.