Huizenprijzen stijgen verder en verder

Huizenmarkt overspannenZonder een dubbel modaal inkomen kunt u het vergeten om in pakweg Amsterdam een huis te kopen. De huizenprijzen zijn opnieuw fors gestegen, en hoewel de NVM klaagt, knijpen haar leden de handen fijn vanwege de hoge courtage.

Illustraties: Sebe Emmelot

In Amsterdam, een stad met in verhouding minder vrije-sectorwoningen dan het communistisch geleide Peking, is een koophuis al lang niet meer te betalen voor starters. Makelaars spinnen garen bij de hoge huizenprijzen, hun courtage is immers vaak een percentage van de koopsom.

Ook huisjesmelkers kunnen al jarenlang vrijwel ongestoord hun gang gaan in de hoofdstad. Een recent voorval: "Ik wil de huur elke maand contant, en voor ik het contract op ga maken een aanbetaling van 300 euro en twee maanden huur vooruit. Ook contant. Maar je krijgt wel een kwitantie hoor!" Deze ellende komt bovenop een maandelijkse huurprijs van 600 euro voor een hokje van 25 vierkante meter in Amsterdam.

U begrijpt, wie verhuist bij deze huisjesmelker, kan fluiten naar zijn twee maanden borg. Omdat de woningcorporaties jarenlang geen huizen hebben bijgebouwd, rijst de vraag nu de pan uit.

Ondertussen klagen de bedrijfsmakelaars steen en been, want nog steeds staat dertig procent van de kantoorruimte leeg. De economie mag wel erg hard aantrekken, wil deze ruimte nog verhuurd gaan worden de komende jaren. En dat lijkt onwaarschijnlijk, want al dat kantoorpersoneel, waar moet dat gaan wonen?

Meer schandalen:

Ondergang L&H achtervolgt Roel Pieper
Nedap trekt verkiezingen Duitsland en Italië in twijfel
Amsterdamse beurs massaal in wapenhandel
Groningers willen zich afscheiden van Nederland

Lees ook:Bye bye Dubai
Lees ook:Cafémogol Kooistra zou ook Three Sisters verkopen
Lees ook:Ik ben wél voor de Starterslening, een waarschuwing!
Lees ook:Café Tig Barra bezweken onder rookverbod
Lees ook:Bankenclub haat zwart geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.