Icesave en Fortis, waar was de controle?

Nu de vrije markt de zwarte piet krijgt toegespeeld en Karl Marx zelfs weer op een voetstuk wordt gehesen, verdient het toch aandacht om eens naar de overheid te kijken, voordat we hier het Sovjet-model gaan invoeren.

 

Vergeet immers niet dat de vrije markt helemaal nooit heeft bestaan, zeker niet in Europa (denk aan de landbouwsubsidies en tariefmuren). En laten we ook niet uit het oog verliezen dat de Sovjet-Unie en de Oostbloklanden tachtig jaar in crisis zaten.

Ik ben geen voorstander van overheidsinmenging. Politici in Nederland en West-Europa hebben het door de bank genomen goed voor met de bevolking, denk ik. Maar overheidsingrijpen, zeker in de economie, werkt vaak averechts. Het aanmoedigen van biobrandstof is daarvan een goed voorbeeld. Goed bedoeld, maar het medicijn bleek twee jaar geleden al erger dan de kwaal, en nu pas wordt er wat aan gedaan, omdat een heuse voedselcrisis is uitgebroken.

Bij uitstek in het bankwezen is geen sprake van vrije markt, maar van regulering en toezicht. Het vreemde is nu dat dit toezicht, op zich vrij streng, bij zowel Fortis als Icesave niet is toegepast door Nederlandse toezichthouders. Die vertrouwden schijnbaar op België en IJsland, en die bleken achteraf dus beiden niet te vertrouwen. Fortis kon de overname helemaal niet betalen, bij Icesave bleek een veroordeeld fraudeur aan het roer te staan. Dus als we dan al toezichthouders hebben, laat ze dan ook niet vertrouwen op andere toezichthouders maar zelf echt toezicht houden. In plaats van dat we het communisme gaan invoeren.

Lees ook:Rabobank geeft Wouter Bos de vinger wegens Icesave
Lees ook:IJsland gebombardeerd tot pariastaat door Icesave
Lees ook:Geen commentaar over Fortis
Lees ook:De ontmanteling van Fortis is de schuld van België
Lees ook:Verbod op short selling: wat maakt het uit?

Eén reactie op “Icesave en Fortis, waar was de controle?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.