Verkiezingen: zweven is ‘terecht’ op verkiezingsdag

Voor een libertair zijn het moeilijke verkiezingen. Goed, Groen Links is sinds een jaar stevig opgeschoven en springt daarmee een beetje in het gat dat D66 gaat achterlaten. Maar toch. De VVD zal na de verkiezingen waarschijnlijk overgenomen worden door de conservatieve vleugel.

Die ook Ayaan Hirsi Ali hebben weggejaagd. Dat gemis wordt deze week weer eens pijnlijk duidelijk in Newsweek, waar Hirsi Ali een pagina in heeft. Briljant beredeneerd verhaal, wat een helder denkwerk. Ben wel benieuwd wat Hirsi Ali stemt op de ambassade in Washington.

Of Hirsi’s Ali’s zorgen bij D66 in goede handen zijn is de vraag sinds het debat van gisteren, waarin Alexander Pechtold in de hoek werd gedreven door de Fortuynistische splinterpartijen en daarom ineens ging pleiten voor thee drinken. Nog afgezien het gegeven dat invloed uitoefenen wel heel moeilijk gaat worden met 1 zetel.

Bij Geert Wilders blijf je je afvragen of er ook nog een verborgen agenda is en Marco Pastors heeft goed werk verricht in Rotterdam, maar niet heel Nederland is als Rotterdam – loof de heer, en Pastors lijkt toch veel vrijheidbeperkende maatregelen te willen doorvoeren.

Met recht werd Femke Halsema door de JOVD gekozen tot liberaal van het jaar, Groen Links stuurde behoorlijk bij, maar valt toch af vanwege hun ondoordachte voorkeur voor biobrandstof, Kyoto, en andere veel te dure projecten. Goed bedoeld, maar het is maar zeer de vraag is of het milieu er echt beter van wordt. Halsema’s zorgen over de toestand van de planeet zijn terecht, maar haar apocalyptische verhalen tijdens het laatste debat over het broeikaseffect is een ongepaste vorm van bangmakerij waar wel wat tegen in te brengen valt. En de internationale dimensie ontbrak. Bij alle partijen trouwens. Gisteren merkte Twan Huys nog op dat tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten ook over bijvoorbeeld Darfur werd gedebatteerd.

Wat te doen… Ik heb nog tot negen uur. Veel kiezers kunnen geen partij vinden die bij hun standpunten past en zweven ‘terecht’, aldus een onderzoek van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Kijk, daar hebben we wat aan.

O, nog wat medialeed: Ter redactie van het NOS-journaal hebben ze niet zo veel te doen, er kan wel wat bezuinigd worden op de nieuwsrubriek, dat is duidelijk. Editor-in-chief Hans Laroes van NOS-News heeft tijd gevonden zich aan te stellen in een voor de gemiddelde Nederlandse stemmer zeer beledigende brief waarin hij schrijft te vrezen voor dramatische gevolgen van de RTL-peiling van 20.50 uur. De domme kijker/kiezer zou die aangrijpen om te trachten de verkiezingen te manipuleren, ja mensen! Onzin natuurlijk (schrijft ook RTL Nieuwschef Harm Taselaar). Maak dan verslag van die beïnvloeding als die er zou zijn, daar is een nieuwsrubriek voor bedoeld. Ik kan zelf wel nadenken, dank u, ga maar weer aan het werk.

Meer verkiezingen:
Coalitiepartners PvdA en CDA precies even groot
Knallende verkiezingen: grote spanning
Eerdere verkiezingen met computers dubieus

Lees ook:Biobrandstof doet voedselprijs verdubbelen
Lees ook:Verkiezingen: hypotheekrente-aftrek gaat op de schop
Lees ook:D66 sleutel in afbraak hypotheekrente-aftrek
Lees ook:Helft Nederlanders onbekend met organisatiedoelen
Lees ook:Amerikanen snappen het kapitalisme niet

4 reacties op “Verkiezingen: zweven is ‘terecht’ op verkiezingsdag

  1. Bart

    Groen Links stapt niet in het gat dat D66 achterlaat. Groen Links blijft gelijk of krijgt een zetel minder dan in 2003. Femke is trouwens de enige die een toekomstvisie heeft. Voor alle anderen is het een korte termijn visie, met Mark Rutte voorop. Gisteren zei hij in het debat dat Nederland na India de snelst groeiende economie heeft. Daar klopt niets van In Europa strompelt ons land een beetje mee in de middenmoot. België, Spanje en Griekenland doen het wat dat betreft beter. Heel vervelend als politici met de waarheid een loopje nemen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Tamira

    U bent een mooie illustratie voor de reden dat ik geen groenlinks meer stem. Echter progressieve vvd’ers zoals u, trekken ze dus blijkbaar ook niet.

    Ik ben wel wat geshockeerd dat milieumaatregelen daar blijkbaar de belangrijkste reden voor is. Lees dan toch die onlangs verschenen rapporten van NAZA er maar eens op na. Of de populistische versie ervan in de Al Gore film.

    Ik geloof ook dat het een juiste constatering is dat er veel ‘terecht’ gezweeft wordt. De vraag is wellicht: wat gaan we er aan doen?!

    Misschien moeten we terug naar die goeie ouwe tijd dat mensen zich nog aan iets verbonden met een lidmaatschap, op partijcongressen kwamen opdagen, en opiniestukken instuurden die ook geplaatst werden. Verovert u een Dijkstal-VVD terug. En ik mijn sociaal-libertaire Groenlinks.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Tamira

    overigens is het andere artikel dat er in newsweek staat “beyond the veil” wel een stuk informatiever en geinformeerder dan dat van hirsi ali.

      /   Beantwoorden  / 
  4. henk

    Is zeker ook een aanrader. Of het geinformeerder is vraag ik me af

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.