D66 sleutel in afbraak hypotheekrente-aftrek


verkiezingenEven backbenchen met een parlementair verslaggever in het Haagse leert dat aanpassen van de hypotheekrente-aftrek iets verder weg ligt dan eerder hier gesuggereerd. Ondanks 3 zetels heeft D66 zich toch weer in een sleutelpositie gewurmd, en die partij is het vaagst over de aftrek.

Na het generaal pardon had ook de hypotheekrente-aftrekafbraak er voor de formatie doorgejast kunnen worden, ware het niet dat D66 wil dat alles nog eens heel breed in kaart wordt gebracht door een staatscommissie. Doordat D66 nog 3 zetels heeft staken de stemmen dan op 75-75. (De partijen die aanpak van de aftrek in het programma hebben staan, PvdA + SP + GroenLinks + ChristenUnie + SGP + Partij voor de Dieren hebben samen 75 zetels, 1 te weinig om het door te drukken.)

Nog meer onderzoeken naar de hypotheekrente lijken toch niet echt nodig, recentelijk heeft de Oeso weer een rapport het licht doen zien. Maar goed, valt er nog ergens over te onderhandelen tenminste.

Meer verkiezingen:
Taselaar blijkt de draaikont van de verkiezingen
Conservatieve krachten winnen verkiezingen
De Grote Klantvriendelijke Reus brengt cadeaus
John Deuss zet zeiljacht Fleurtje te koop

Lees ook:Verkiezingen: hypotheekrente-aftrek gaat op de schop
Lees ook:SP naar 24, 25 of zelfs 30 zetels?
Lees ook:Alleen centrumlinks lijkt mogelijk
Lees ook:Taselaar blijkt de draaikont van de verkiezingen
Lees ook:De Zuid-Afrika – Nigeria connectie

5 reacties op “D66 sleutel in afbraak hypotheekrente-aftrek

  1. Steven

    D66 is erg duidelijk:

    “D66 wil de hypotheekrenteaftrek daarom slechts in nieuwe gevallen beperken tot 500.000 euro. Deze hervorming is vergelijkbaar met de hervorming die in Engeland is gedaan, omdat ook daar een hoge grens is ingesteld. Door de komende decennia deze grens aan de aftrekbaarheid te hanteren zal de inflatie en de stijging van de waarde van huizen vanzelf ervoor zorgen dat de aftrek geleidelijk wordt afgebouwd. De tijd zal dan de aftrek geleidelijk beperken.”

    Dat stukje over een staatscommissie stond in het conceptprogramma, maar is geamendeerd.

      /   Beantwoorden  / 
  2. henk

    He Steven dank, interesting. Voor die motie moeten toch dan wel 78 stemmen te halen zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jan-Willem

    Vijf ton, daar kan je zelfs in Amsterdam een huis van kopen. Komt een beetje overeen met het genocide-standpunt van de partij.

      /   Beantwoorden  / 
  4. S. Thodewitz

    Dat klopt. Het idee erachter is om de markt langzaam te laten veranderen; de huizenprijzen blijven immers stijgen. Elk jaar vallen er meer huizen bobven die 500.000-euro-grens. In Zweden hebben ze de hypotheekrente-aftrek (scrabblewinner!) in één keer afgeschaft, wat een schokeffect gaf: de huizenprijzen daalden heel snel met 30%. Door de grens nu relatief hoog in te voeren kan de markt zich langzaam aanpassen. Dit is een goede oplossing.

      /   Beantwoorden  / 
  5. henk

    En zo kan je ook de armeense genocide aftoppen tot dat Turkije uiteindelijk toch bij de EU kan :)
    Op zich best een aardig hyptheekaftrekidee van D66, vind het wel goed. De grens zou misschien wel wat lager mogen nog. 4 ton, dan gaat het wat sneller

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.