Rechter ondergraaft autoriteit Autoriteit FM

Al Capone mag dan wel gepakt zijn op belastingontduiking, zoals minister Zalm onlangs nog memoreerde, dergelijk succes lijkt in Nederland door een pijnlijk akkefietje bij de AFM verder in de tijd vooruitgeworpen.

Waar het aandelenzwendel betreft in ieder geval. De rechter heeft een streep gehaald door één van de boetes die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft opgelegd, omdat de instantie kort gezegd opsporing en vervolging door elkaar zou halen. De beurstoezichthouder heeft de laatste jaren driftig gespeurd en boetes zitten schrijven. Enkele zaken hadden een hoog profiel, bijvoorbeeld tegen oud-LPF-financier Ed Maas, die haalde het Journaal na tromgeroffel van de Beursplein 5-recherche.

Of neem de arme, pas in Zwitserland overleden Arjen van Vemde. De man achter Vredestijn, nummer 355 in de Quote 500, werd door het ANP als een crimineel door het slijk gehaald als ‘A. van V. van Vredestijn’ na een schikking te hebben getroffen met de aandelenpolitie.

De rechter heeft zichzelf door deze boete te vernietigen waarschijnlijk met veel extra werk opgezadeld. Mochten er ondertussen ontslagen gaan vallen bij de Autoriteit, geen nood, Syrië heeft toevallig nog wat economisch onderlegde ambtenaren nodig. Het socialistische land zet een kartelwaakhond op.

Lees ook:Brenninkmeijer en Baan spreken
Lees ook:Vrouwen aan de top van de Quote 500
Lees ook:Vrouw aan top na overlijden Fentener van Vlissingen
Lees ook:Knakkende carrière bij NRC Handelsblad
Lees ook:Guus Kouwenhoven de leukste thuis in Liberia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.