Bij de dood van Schelto Patijn

Echt, over de doden niets dan goeds. Zeker bij Schelto Patijn, de 'Hagenaar die Amsterdammer geworden' is (dixit de VVD). Maar er is iets. De pagina Familieberichten in Het Parool van deze dinsdag geeft een opmerkelijk inkijkje in het fenomeen 'baantjesmachine'. Dat willen we u niet onthouden.

Vooropgesteld, nog maar een keer (we denken onze lezers te kennen), over Patijn niets dan goeds. Hij zal, toen hij jong was, ook niet gedacht hebben dat hij ooit nog eens zo'n imposante maatschappelijke palmares had. En zijn breedgeschakeerde palet aan bijbaantjes heeft Amsterdam ongetwijfeld geen windeieren gelegd. Mensen met zo'n netwerk zijn onmisbaar in een stad. En de PvdA weet dat. Leest u maar even mee.

De oud-burgemeester van Amsterdam was tevens commissaris van Schiphol, de RAI, de Postcode Loterij, de BankGiro Loterij, Het Parool en (via parlement&politiek) de Wereldomroep, de Europese Beweging, het Comité 4 en 5 mei, de commissie bejegening uit te zetten vreemdelingen, en voorzitter van het Rozentheater, De Foresters (vrijmetselarij?), RvB Clingendael, VEWIN, het  Prins Bernhardfonds en de klachtencommissie V.N.G. om klachten van gemeenten te behandelen inzake het asielbeleid van het kabinet. Bij deze -toegegeven- lange opsomming laten we gemakshalve de wat  minder interessante functies weg.

Met zo'n staat van dienst ben je goud waard, bijvoorbeeld voor Schiphol. Een nevenfunctie die ,stom- maar dan ook echt stomtoevallig, niet vermeld staat bij de vrij uitputtende cv op Parlement.com. Dat lijkt een klein gemis, maar als je het van de zwartgallige kant bekijkt, is het geschiedvervalsing. Want zonder Schelto Patijn zou de luchthaven er niet zo bij hebben gelegen als nu. Schiphol heeft in Het Parool vandaag de grootste rouwadvertentie voor Patijn.

De tekst:

De Raad van Commissarissen en Directie van Schiphol Group hebben met grote droefheid kennis genomen van het overlijden van

Mr. Schelto Patijn

Schelto Patijn wasruim 12 jaar als commissaris aan de vennootschap NV Luchthaven Schiphol verbonden. Hij zag als geen ander de wederzijdse afhankelijkheid van stad en luchthaven. Op zijn bekende joviale en aimabele wijze heeft hij zich altijd beijverd voor de ontwikkeling van 'zijn' Schiphol.

Wij herinneren hem als een betrokken, inspirerende en kundige toezichthouder. Wij zullen Schelto missen en zijn hem  zeer dankbaar voor zijn bijdragen.

Onze gevoelens gaan uit naar Elisabeth en de familie.

Directie, Raad van Commissarissen en medewerkers van Schiphol Group: Mr. P.J. Kalff. Voorzitter van de Raad van Commissarissen: Prof. Drs. G.J. Cerfontaine, President-directeur. 

Lees ook:Jan Poot koopt voor 20.000 euro stilte
Lees ook:Assen beste ziekenhuis met dank aan media
Lees ook:Babyvoeding-topman casht weer 12 miljoen euro
Lees ook:Ton aan de Stegge rekent af met De Pers – video
Lees ook:Exclusief: Chinese column Cohen lekt uit

Eén reactie op “Bij de dood van Schelto Patijn

  1. Anno Zijlstra

    Niet echt opmerkelijk dat hij werd gepasseerd in 1982 voor het burgemeestersambt voor Rotterdam door Peper, die het goed deed.(kop van Zuid te danken aan Peper en Riek Bakker, geweldig) Patijn zaliger een integer mens en goed bestuurder die ik eerder zag als hoge ambtenaar/bestuurder dan als politiek mens/burgemeester.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.