Horecaroem mag best wat kosten: ruim 15 miljoen

Groot feest in de Grachtengordel en Oud-Zuid: de drie roemruchte cafés die door horecatycoon Sjoerd Kooistra waren opgekocht, zijn weer in Amsterdamse handen. Het was geen goedkope opkoopoperatie van Jan Wieger van der Linden. Hoppe, Keyzer en de Oesterbar staan voor 15,6 miljoen op de balans. 

Het papieren Parool (neem maar een abonnement) was zaterdag bij de eerste aandeelhoudersvergadering van de club van 'vrienden van', in bodega Keyzer aan de Van Baerlestraat, en brengt vandaag naast een hoop couleur locale ook de harde feiten van een opmerkelijke emissie.

Van der Linden (makelaar/belegger bij C. Hoen dzn.) schreef de investeerdersavond voor de (met optredens van good old Gino Vanelli en jazzpianist Michiel Borstlap) uit omdat hij geld nodig heeft voor de financiering van het terugkopen van de panden.

Voor Hoppe, dat makelaar Van der Linden jarenlang weigerde te verkopen maar uiteindelijk toch verkocht aan Kooistra om het binnen no time weer terug te kopen (bent u er nog), kreeg Kooistra naar verluidt 1,4 miljoen euro. Omdat VdL dit geld niet in z'n eentje op kon hoesten, springen gefortuneerde stamgasten bij. Per etablissement zijn minstens 65 aandeelhouders nodig, die voor 20 duizend euro een aandeel kunnen kopen. Het maximum aantal participaties is 80. Volgens fiscalisten en advocaten mag de AFM hier geen aanstoot aan nemen, zei de vastgoedman zondag in Business Class.

De Vrienden van Keyzer/Hoppe/de Oesterbar krijgen voor hun investering een gezamenlijk belang van 25 % in de respectievelijke toko's. Elke zaak staat dus voor 5,2 miljoen op de balans. Met de 1,3 miljoen per kroeg die door de geldschieters wordt neergelegd, is in ieder geval Hoppe al bijna gefinancierd. Bij volledige inschrijving (80 aandeelhouders; 1,6 mln) is VdL zelfs helemaal uit de kosten.

Dividend wordt vooralsnog alleen uitgekeerd in de vorm van een creditcard, met duizend euro eet- en drinktegoed. Daarna telt de Lindencard/mastercard als bonuskaart: je krijgt er tien procent korting  mee op consumpties. Helemaal is het Kooistra-gevoel dus nog niet verdwenen. Daarna vloeit 25 % van de winst in de vriendenstichting.

Investeerders van het eerste uur zijn onder andere filmfinancier en oud-bankier Frans Afman (Oesterbar), vermogensbeheerder Paul Vroom en makelaar Marten Koppenberg (Hoppe) en tandarts Bert van Aalten (Bodega Keyzer). In dat laatste restaurant gaat topkok Ron Blaauw de culinaire lijntjes uitzetten. Zijn HME-groep kocht Keyzer in december, maar doet dus ook mee in de opmerkelijke aandelenemissie. 

Meer makelaar/beleggers: 
Plaatsnaam veranderd voor kuuroord Henk Koop
Door De Vlieger afgeperste kroegbaas sprak
Rus koopt kantoor Willem Endstra
Mi Amigo: De vriendendienst van John de Mol
Archief uitbreiding

Lees ook:Sjoerd Kooistra loost ook Bodega Keyzer
Lees ook:Sjoerd Kooistra laat zich niet wegjagen uit Amsterdam
Lees ook:Klanten kopen café Kooistra op
Lees ook:Oesterbar zonder Kooistra nog slechter
Lees ook:Kooistra houdt Breda 5 jaar verstoken van 3 Gezusters

Eén reactie op “Horecaroem mag best wat kosten: ruim 15 miljoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.