Google en Skype ontketenen wifi-revolutie

Hasta la victoria! Een Spaans bedrijf probeert met financiele ruggesteun van Google en Skype de markt voor wifi-routers op z’n kop te zetten. Voor vijf dollar kan je binnenkort zo’n apparaat kopen, op voorwaarde dat je de poorten een jaar lang voor iedereen openzet.

Als iedereen dat namelijk doet, krijg je in hele wijken een wifi-wolk, waardoor iedereen overal en altijd internet op kan. Wie een router van de Spaanse firma Fon koopt, moet ‘m twaalf maanden openstellen voor iedereen, om zo het social computing-initiatief groot te maken. Daarna mogen de poorten dicht en heb je een bijna-gratis router.

Fon-woordvoerder Urbanski steekt zijn pionierisme niet onder stoelen of banken. "We are changing the economics of wi-fi", zei hij op een congres in San Fransisco. Er zijn alleen een paar probleempjes.

Ten eerste verbieden veel internetproviders het openstellen van een internetverbinding aan anderen dan de abonnee. En het is maar de vraag of die wel wil dat de buurman vieze filmpjes downloadt via zijn verbinding.

Ook moeten op drukke plaatsen heel veel mensen in een straat meedoen aan het project, wil het kans van slagen hebben. Deelt u vast folders uit in de buurt, als u komende zomer met uw laptop naar het Vondelpark wil.

Of er oplossingen voor deze problemen komen? Fon zegt van wel. Het praat naar eigen zeggen in de Verenigde Staten al met de meeste grote internetproviders. En met geld en steun van Google gaan deuren open die voor anderen gesloten blijven. Ook in Nederland is inmiddels een groep Fonatiekelingen opgestaan.

U wilt zich aansluiten bij deze revolutionaire wifi-hippies? Of gewoon een goedkope router? Fon belooft u een levertijd van vijf werkdagen. Een gemiddelde internetwinkel heeft een langere levertijd.

Meer internet en software:
Onderzoekrechter sluit onderzoek Lernout & Hauspie
Google gooit zoekgegevens landen op straat
Wikipedia sluit controversiële artikelen

Lees ook:Google gooit zoekgegevens landen op straat
Lees ook:Oliesjeiks balen van Google Earth
Lees ook:Wikipedia sluit controversiële artikelen
Lees ook:Endemol bij elk programma beschuldigd van diefstal
Lees ook:Nederland wil parttime werken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.