Conservatieve krachten winnen verkiezingen

Nee, dit is geen fijne verkiezingsuitslag voor de progressieve kosmopoliet. CDA bijna gelijk, en of de sociaalconservatieve winnaar SP of, nog erger, de folkloristische Christen Unie komt waarschijnlijk in de regering. Behoudzucht dus, terug naar de jaren 50.

En navelstaarderig en anti-internationalistisch, wat ook de realiteitszin van beleid niet ten goede zal komen. ‘Normen en waarden zijn in goede handen bij de SP’, riep Jan Marijnissen gisteren al. Je houdt je hart vast. Naast Balkenende nog zo’n dominee met van die vage praatjes die alleen concreet lijken te worden in vrijheidbeperkende maatregelen.

De partijen waarvan de leider relatief progressief-liberaal is, PvdA, VVD en GroenLinks, leveren in. Het was een coalitie die Wouter Bos wel zag zitten, alhoewel hij later zei dat het een ‘grap’ was. Nu valt van al deze drie partijen te zeggen dat ze ook een sterke conservatieve vleugel hebben, maar goed, het had mooi kunnen zijn.

Als de coalitie over ‘links’ gaat, CDA-PvdA-SP, zal vooral het CDA hoge eisen stellen, want die ziet zich tegenover een groot arbeidersblok staan. Het CDA gaat liever verder met PvdA en CU, wat de PvdA weer in een perfecte sleutelpositie brengt die ze uit zouden kunnen buiten. Maar dan moet het PvdA-kader wel stalen zenuwen tonen in de onderhandelingen, merkte BNR Nieuwsradio op. En dan kan de SP weer oppositie voeren, zodat Marijnissen bij de volgende verkiezingen op 60 zetels uitkomt, gezien de groeicijfers van de afgelopen verkiezingen. Wat bij onderhandelingen altijd nog handig kan zijn voor het combo
CDA/CU is dat er nog een nooduitgang is op rechts: CDA-VVD-Wilders-CU.

CDA-PvdA-GL heeft een meerderheid, maar dan zouden drie losers de regering vormen, en dat is moeilijk verkoopbaar. Hier nog meer opties.

Zie ook: Verkiezingen: hypotheekrente-aftrek gaat op de schop

Meer verkiezingen:
Alleen centrumlinks lijkt mogelijk
Verkiezingen: zweven is ‘terecht’ op verkiezingsdag

Lees ook:Alleen centrumlinks lijkt mogelijk
Lees ook:Coalitiepartners PvdA en CDA precies even groot
Lees ook:Geen doen, kernenergie met paarsgroen
Lees ook:Verkiezingen: hypotheekrente-aftrek gaat op de schop
Lees ook:Knallende verkiezingen: grote spanning

3 reacties op “Conservatieve krachten winnen verkiezingen

  1. Bart

    De nooduitgang: CDA-CU-G. W. blift gesloten. Niemand wil met W. regeren en terecht. Die man wakkert de radicaliteit aan en zaait tweedracht in de samenleving. En nu moet er niet één, maar moeten negen mensen constante bewaking krijgen. Van onze belastingcenten. Leuk is dat.

      /   Beantwoorden  / 
  2. henk

    Wat een belachelijke onzin. Dat van die bewaking en belasting is totaal misplaatst. Het is jammer en ernstig dat dat nodig is, maar het is helaas nodig. Dat er daarom niet op die partij gestemd zou mogen worden omdat dat zonde van het geld is, is belachelijk.

    Wilders wakkert geen radicaliteit aan, die radicaliteit was er zonder hem ook geweest omdat die is aangewakkerd door Osama bin Laden, het Broederschap en dat soort clubs en door radicale imams. Je ziet dezelfde radicalisering en tweedeling als in Amsterdam en Rotterdam in Londen, Birmingham, Hamburg en Parijs. Je kan verschillen in opvatting over hoe je het moet aanpakken en wie je erbij moet betrekken, maar Wilders een internationale beweging in de schoenen schuiven is onzin. Vergeet ook niet dat de radicalen er eerder waren dat de partij van Wilders.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Bart

    Hoe dan ook, Wilders bereikt het tegendeel van wat hij wil. Zijn manier van optreden brengt de oplossing niet dichterbij, maar verderweg dan ooit en dat is levensgevaarlijk.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.