Justitie zoekt nooduitgang in Probo Koala-zaak

In het schandaal rond gifschip Probo Koala zijn dinsdag twee medewerkers van de Amsterdamse haven gearresteerd, meldt de Volkskrant. Bronnen rond het justitieel onderzoek melden het dagblad dat niet duidelijk is wie bij Trafigura verantwoordelijk kan worden gesteld. Onzin natuurlijk. 

De arrestanten komen uit de directie van Amsterdam Port Services, het verwerkingsbedrijf dat het zwaarchemisch afval van de Probo Koala in eerste instantie accepteerde, maar weer weg stuurde. Trafigura, de olie- en metaalhandelaar die de Probo Koala charterde, behoort ook tot de hoofdverdachten, aldus de Volkskrant.

Er worden verder ambtenaren van de milieudienst verdacht van strafbare feiten door justitie, wat wel bijzonder is. Het is goed werk van het ochtendblad dat ze ons dat meldt. Maar de krant vervolgt: ‘Bronnen rond het justitieel onderzoek melden dat echter niet duidelijk is wie bij het internationaal opererende Trafigura verantwoordelijk kan worden gesteld.'

Merkwaardig. Beste bronnen van de Volkskrant, Fransman Claude Dauphin runt deze toko. Trafigura doet ook helemaal niet moeilijk over wie in de directie zit, die stuurt daar foto’s van rond. Die bronnen weten natuurlijk donders goed waar ze moeten zijn.

Dauphin zit niet in Nederland, die wil na vijf maanden zweten in een West-Afrikaanse cel graag bij zijn familie zijn en met rust gelaten worden. Zo iemand uitgeleverd krijgen is een hoop papierwerk, laten we de Nederlandse justitie daar niet mee lastig vallen, dank u Volkskrant.

De stromannen oppakken die met naam en toenaam in de Kamer van Koophandel staan is een andere mogelijkheid. Maar dat is eveneens wel een hoop gedoe. Als je 150 mio euro kan aftikken bij een corrupte president als Gbagbo, kun je ook wel een goede advocaat betalen. Fijn dat de Volkskrant onze handhavers van de wet daar niet mee wil belasten, vergeet niet hoeveel mensen nog steeds zonder licht fietsen.

Daarbij, in Nederland zit het hoofdbureau van Trafigura omdat de staat het voor bedrijven als deze uitermate aantrekkelijk maakt om in Nederland te zitten. De Rolling Stones en U2 weten dat ook. Natuurlijk levert dat voor een klein land als Nederland wat poen op. Heel goed, de gasbel blijft niet voor eeuwig dus we moeten daar niet te moeilijk over doen.

Maar dit fiscale off shore-beleid in combinatie met bevoegde instanties die blijkbaar niet toegerust zijn op hun controlerende taak maakt dat dit Probo Koala-verhaal een dikke blaar van dat beleid is die de hele wereld over gaat en Nederland stevig voor schut zet. En elk gehuil is misplaatst.

Aan de ene kant doet justitie stoer naar het publiek toe en belastert het Trafigura door te lekken tegenover een haar goed gezinde krant, maar de daad bij het woord voegen ho maar. Ze dekken zich in, ze zoeken direct de nooduitgang. Stop met huilen over ‘complexiteit’ en ‘afhankelijkheid van hulp van diverse buitenlandse autoriteiten’, als je het zo goed weet moet je gewoon aan het werk en je best doen.

Twee pipo’s middels arrestatie de zwarte piet toeschuiven en dat via het populaire kwaliteitsochtendblad naar buiten brengen is op zich pr-technisch gezien nog wel handig. Justitie toont cosmetische daadkracht (de APS-medewerkers hadden zich  vrijwillig ook wel gemeld natuurlijk) en mensen krijgen straf zonder dat buitenlandse brievenbusholdings zich bedreigd hoeven te voelen en de duurste advocatenkantoren bellen om de honden los te laten. Helemaal als de Volkskrant tevens zo vriendelijk is de ware verantwoordelijke buiten schot te houden. De Amsterdamse Groenlinks-wethouder  Marijke Vos van Haven verklaarde vlak na de ramp op haar Rita Verdonks dat haar medewerkers geen blaam troffen.

Tien Vijftien doden later wordt dit voor haar positie wel een interessante zaak dus tegen deze lieden van Amsterdam Port Services, zou je denken. Vos is in december door de lokale omroep AT5 vanwege die uitspraak over haar ambtenaren inzake de Probo Koala gekozen tot slechtste wethouder van Amsterdam in 2006.

Meer Trafigura:
Zwijgzame Trafigura-baas spreekt na vrijlating

Trafigura: 'geen schuld, wel schadevergoeding'

Meer handel:
Kooistra krijgt keurige kreukvrije krakers kado
Sluiten Deuss' bank was ‘hamerslag’ voor frauders

Lees ook:Onderzoeken naar gifschip Ivoorkust openbaar
Lees ook:Trafigura veroordeeld voor olie-voor-voedselfraude
Lees ook:Onderzoek VROM naar gifschip Ivoorkust online
Lees ook:Tragifura wil Ivoorkust niet bijbetalen voor giframp
Lees ook:Trafigura: ‘geen schuld, wel schadevergoeding’

2 reacties op “Justitie zoekt nooduitgang in Probo Koala-zaak

  1. jtro

    ter info en correctie:
    de directieleden van APS zijn geen ambtenaren; APS is een zelfstandig bedrijf. kop en inhoud van deze blog zijn dus onjuist; wat in de volkskrant staat is wél juist :)

      /   Beantwoorden  / 
  2. henk

    Ah, oke. Ze zijn al weer vrij ook hoorde ik op de radio

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.