Zwijgzame Trafigura-baas spreekt na vrijlating

Vermeende 'Rich-boy' Claude Dauphin heeft vijf maanden gezweet in de cel in Ivoorkust. Hij was vlak na de ramp met de Probo Koala naar het West-Afrikaanse land getrokken, waar hij werd opgepakt. Hieronder een nieuwe persverklaring van Trafigura met, vrij zeldzaam, wat quotes van directeur Dauphin.

De topman van Trafigura wilde komen helpen met het opruimen van de giftroep in Abidjan, zegt hij zelf, maar die hulp werd niet op prijs gesteld. 150 miljoen euro wel. Dat bedrag tikt oliehandelaar Trafigura af bij de Ivoriaanse overheid. Daarom zijn Dauphin en twee van zijn medewerkers nu weer vrijgelaten. 'Een goed akkoord', noemt president Gbagbo dat.

Fransman Dauphin heeft ooit gewerkt voor het handelshuis van Marc Rich, de beroemde sanctie-buster, belastingontduiker en vriend van Bill Clinton. Rich zou olie naar het aprtheidsregime van Zuid-Afrika hebben gesmokkeld, net als John Deuss, en er is een hoofdstuk aan Rich gewijd in het Volcker-rapport naar de olie-voor-voedselfraude. Trafigura zou nog steeds behoren tot het complex van bedrijven van Rich, maar het Amstelveense bedrijf ontkent dat.

Update: Trafigura was zelfs zo vriendelijk een foto na te zenden. Hier van links naar rechts de informeel in sweater en spijkerbroek gestoken medewerkers Jean Pierre Valentini (zat ook vast in Ivoorkust), Catharine Dauphin, Roald Goethe (ook een Trafigura directeur) en Claude Dauphin. 

Verklaring van Claude Dauphin na zijn vrijlating uit de gevangenis in de Ivoorkust.

Na zijn vrijlating in Abidjan zegt Trafigura directeur Claude Dauphin:
"Mijn collega's en ik zijn opgelucht en verheugd om – na vijf maanden onschuldig in de gevangenis te hebben gezeten – weer bij onze familie te kunnen zijn.

Wij zijn naar de Ivoorkust gegaan om de mensen van Abidjan te helpen maar werden daar direct gearresteerd en in de gevangenis gezet. Dit was een vreselijke beproeving voor onszelf en onze families.

De goede kant van deze zaak is dat mijn collega's en ik nu kunnen uitkijken naar een samenwerking met de overheid van de Ivoorkust aan een betere toekomst van de bevolking van Abidjan.

Ik hoop dat iedereen begrijpt dat wij nu tijd met onze families willen doorbrengen om bij te komen van wat er allemaal is gebeurd."
 

Zie ook:  Trafigura: 'geen schuld, wel schadevergoeding'

Lees ook:Trafigura: ‘geen schuld, wel schadevergoeding’
Lees ook:Tragifura wil Ivoorkust niet bijbetalen voor giframp
Lees ook:Trafigura ontkent; ‘gifschip niet zo giftig’
Lees ook:Justitie zoekt nooduitgang in Probo Koala-zaak
Lees ook:Trafigura veroordeeld voor olie-voor-voedselfraude

Eén reactie op “Zwijgzame Trafigura-baas spreekt na vrijlating

  1. Henk Daalhuizen

    Ik vrees dat die 150 millioen niet naar
    de Ivoriaanse nabestaanden en nog zieken
    gaat. De overheid aldaar kan heel goed voor
    zichzelf zorgen!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.