Topman Shell op het matje bij president Nigeria

Shell moet meer investeren in gaspijpleidingen en kunstmestfabrieken en andere olieverwerkende industriën in Nigeria. Dat steltt de nieuwe Nigeriaanse president, die topman Jeroen van der Veer heeft ontboden in Davos. 

 

Gesprekken die vrijdag plaats moeten vinden, en wel eens ‘ doornig’ kunnen uitpakken, zo voorspelt Dow Jones. Die investeringen moeten komen terwijl Shell al weinig verdiend aan de olie in Nigeria. En het moet ook nog eens tot $6 mrd moet investeren in het beëindigen van het affakkelen van gas.

Toch zal de Royal Dutch waarschijnlijk wel een eind tegemoed moeten komen aan de Nigeriaanse president, want zoveel oliereserves heeft Shell niet meer. Gezien de focus van beleggers op reserves zou Shell vermoedelijk nog doorgaan met olie in Nigeria, zelfs als het er niets aan meer verdiend.

Van Dow Jones:

Nigeria is seeking to harden the terms under which foreign oil and gas companies operate in the troubled but oil-rich nation and Shell, with its 60- year history there, is in the firing line.

"I want to extract from him a commitment to invest in the downstream sector in Nigeria," Yar'Adua told reporters about Friday's meeting with van der Veer. " We'd like to see international oil companies who are our partners do more to invest in the domestic gas supply" that can feed and develop its fertilizer and petrochemical sectors.

Van der Veer told Dow Jones Newswires earlier Wednesday that at his meeting with Yar'Adua he will raise concern over the lack of funding by the Nigerians that has "has caused issues with meeting targets…it's prevented us from ending all gas flaring."

Ending flaring at some 1,000 wells across Nigeria could cost up to $6 billion, Anne Pickard, regional vice president of Shell's exploration and production unit in Africa, has said previously.

Lees ook: 
Gang-bang in Nigeria: multinationals huren bendeleden in
Moe van peak oil
Nieuw boek: Shell wilde Gronings aardgas goedkoop dumpen
Nederlandse kroegbaas vermoord in Nigeria wist niet van autodeal

Lees ook:Shell helpt George Bush aan slechte dag
Lees ook:Shell is blij met einde van ‘easy oil’
Lees ook:Shell weigert boete, rebellen Nigeria krijgen concessie
Lees ook:Shell leest Amerikanen de les
Lees ook:Shell wil wiedergutmachen met Ogoni’s Nigeria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.