Dopingschandaal overheerst komst Tour de France

Arm Valkenburg. Komt de Tour eindelijk door het Limburgse heuvelland, wordt de ronde al voor de start overheerst door een groot dopingschandaal. En de hotels zijn ook nog lang niet vol.

Sponsors houden van wielrennen, maar niet van negatieve publiciteit. En die ligt altijd op de loer, want om het uit te houden tijdens de duizenden kilometers lange fietstocht grijpen coureurs al jaren naar stimulerende middelen.

Sportmarketingdeskundige Wim Lagae wijdde in een recent, door IOC-voorzitter Jacques Rogge ingeleid boek dan ook een uitgebreide paragraaf aan crisiscommunicatie bij dopingschandalen. Portee: als het fout gaat, dan gaat het goed fout.

De Tour de France van 1998 werd overschaduwd door dopingschandalen, en acht jaar later is het in de ronde die zaterdag begint in Straatsburg opnieuw raak. En hoe. Meerdere toppers zijn verwikkeld in dopingschandalen. Alexandre Vinokourov, Santiago Botero, José Enrique Guttierez, Ivan Basso, we noemen maar een paar namen. De Rabobank-ploeg is als een van de weinige ploegen nog wel volledig schoon, meldt het ANP.

Jammer voor Valkenburg, dat hoopt op hordes Duitse wielertoeristen, maar Jan Ullrich ist nicht dabei. Zijn ploeg T-Mobile laat hem thuis omdat hij verwikkeld is geraakt in een dopingschandaal. Ook bij team CSC is het feest: in een prullenbak zijn spuiten met THG gevonden.

Arm Valkenburg. Straks stappen de renners ook op de flanken van de Cauberg af, net als in het Festina-jaar ’98. Daar had de lokale VVV vast geen rekening mee gehouden. En zo goed gaat het nog niet met het wielertoerisme: in Limburg zijn nog altijd tientallen hotelkamers beschikbaar.

Meer sport:
Valkenburg hoopt op goud met Tour de France
Dossier WK voetbal 2006

Meer nieuws:
Biodiesel goed voor natuur, slecht voor mens
Massale belangstelling voor val kabinet
China verdedigt Afrikaanse olie-safari

Lees ook:Lefevre: ‘Tour de France 2006 kost ons sponsors’
Lees ook:Slecht beeld teistert Tour de France in Valkenburg
Lees ook:Valkenburg hoopt op goud met Tour de France 2006
Lees ook:Eénmaal andermaal: Ferrari Enzo + vrouw verkocht
Lees ook:Biodiesel goed voor natuur, slecht voor mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.