Valkenburg hoopt op goud met Tour de France 2006

Tour de France 2006 Valkenburg LimburgIn Limburg hopen ze op een flinke toeristische klapper. Dinsdag finisht de derde etappe van de Tour de France in Valkenburg aan de Geul, dat daar flink voor in de buidel tastte. Kan dat uit?

Illustraties: Sebe Emmelot

Wie nog eens een sportwedstrijd bezoekt, die hoort wat. Zo ving een journalist tijdens het tennistoernooi van Rosmalen op dat Valkenburg 730.000 euro heeft betaald aan de Société du Tour de France van directeur Jean-Marie Leblanc.

Voor dat geld komen volgende week 180 wielrenners met een vaartje van ruim veertig kilometer per uur naar de finish rijden.

Of dat niet weinig waar voor veel geld is? De prijs is zo hoog omdat gemeenten er voor in de rij staan. Want zoveel televisiezendtijd krijg je niet op een andere manier. De wedstrijden worden uitgezonden door tientallen televisiestations.

Dinsdag ziet heel Europa prachtplaatjes van Limburg vanuit de helikopters die boven de renners cirkelen. Een televisiespot van een half uur lang. Reken maar dat ze daar in het überchauvinistische Limboland blij mee zijn. Wat eigenliefde betreft kunnen ze zich meten met de Fransen.

Ook het toerisme vaart daar wel bij. Ten eerste door de honderdduizenden dagjesmensen die worden verwacht, (de politie luidt nu al de noodklok) vervolgens hoopt de lokale VVV binnen te lopen door wielertoeristen die hetzelfde parcours af willen leggen als hun helden Michael Boogerd, Tom Boonen en -niet onbelangrijk voor het toerisme- de Duitse antiheld Jan Ullrich.

Daags voor de finish van de profs op de Cauberg mogen amateurs tegen betaling koersen in het Limburgse heuvelland. Voor die regio is het enkel een versterking van haar positie op de nichemarkt van het wielertoerisme. De heuvels zijn niet te hoog en niet te laag, wat ze gewild maakt bij amateurrenners. Bovendien zijn er om de haverklap wielerevenementen. Je kon bij de gemeente Valkenburg zelfs een sponsorpakket kopen voor drie jaar wielerpret.

De Tour de France 2006 is het hoogtepunt in dat pakket, naast de jaarlijkse Amstel Gold Race en een stuk of wat NK’s. Het binnenhalen Le grande boucle moet een verdere groei bewerkstelligen. Dat kan: hele Franse skidorpen zijn bij het grote publiek bekend geworden doordat er bergetappes van de Tour finishten.

Wist u nog dat in La Plagne in 1992 gebobsleed werd tijdens de Olympische Spelen? Vast niet, maar de eenzame vlucht over drie cols die Michael Boogerd de etappewinst daar opleverde haalt u zich als wielerfan zeker meteen voor de geest. Voor de toeristen in de Franse Alpen is een dagje Tour een van de weinige uitstapjes op de door de ski-industrie kaalgekapte hellingen.

Maar een koninginnerit is wel wat anders dan een derde etappe, normaal gesproken voer voor sprinters. In Valkenburg is de finish bergop, maar de Tour heeft in de avondherhalingen concurrentie van het WK voetbal. En zendtijd is de sleutel naar succes. In Groningen liggen nog honderden videobanden met prachtplaatjes van de stad tijdens de proloog van de Giro d’Italia in 2002. Maar die opnames zijn wel allemaal van de Belgische televisie.

De NOS zond niks uit na een geschil met de Italiaanse zender RAI over de televisierechten. En hoe laaiend enthousiast de Italiaanse pers ook was over de hoofdstad van het Noorden, Italiaanse toeristen zijn er nadien nauwelijks op afgekomen. De opbrengst van Gironingen tijdens het evenement wogen verre van op tegen de kosten voor het binnenhalen. Niemand heeft zich aan een schatting gewaagd, maar gaat u niet uit van een paar tientjes.

Dat lot kan Valkenburg ook treffen, al is de Tour wel een stuk groter dan de Giro. Zo erg als in Montreal, dat financieel nog steeds bloedt voor de Olympische Spelen van 1970, zal het niet worden. Zo duur is een stopover van de Tour niet voor een beetje citymarketing. Maar voordat iedereen het donderdag door heeft, is de Tour weer weg, en blijft de wethouder financiên met een lege kas achter. Mart Smeets zegt dan: "de Tour wacht op niemand."

Meer sport:
Dossier WK voetbal
Ga toch fietsen

Volvo Ocean Race langzaam op boten met designfout

Meer nieuws:
Debat Ayaan lost kabinet wel en imagoschade niet op
Google en Skype ontketenen wifi-revolutie

Lees ook:Slecht beeld teistert Tour de France in Valkenburg
Lees ook:Dopingschandaal overheerst komst Tour de France
Lees ook:Lefevre: ‘Tour de France 2006 kost ons sponsors’
Lees ook:Eénmaal andermaal: Ferrari Enzo + vrouw verkocht
Lees ook:Katholiek geld buiten spel in jacht op Alitalia

Eén reactie op “Valkenburg hoopt op goud met Tour de France 2006

  1. ronald weck

    Een korte zoektocht op internet levert voor volgende week nog erg veel beschikbare hotelkamers op. Ook op het nieuwe vakantiepark bovenop de Cauberg zijn nog huisjes in de aanbieding. Een zespersoons bungalow met alles erop en eraan voor nog geen € 400.- voor een hele week. En dan te bedenken dat er niet alleen de Tour de France is maar ook de vakanties beginnen morgen in het Zuiden. Jammer van die 730.000 euro.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.